Volledig scherm
,,Al was het zes uur ’s morgens, Door stond voor ons klaar’’, zegt Stef Clement . © FOTO KEES BENNEMA

Clubheld Door van Dongen 'Zonder Door was de club er niet geweest'

OOSTERHOUT Stef Clement is beroepswielrenner bij Iam Cycling en volgend seizoen bij LottoNL-Jumbo. Daarnaast is hij lid van wielervereniging De Jonge Renner uit Oosterhout. Welke vrijwilligers bij die club belangrijk zijn? Clement hoeft er niet lang over na te denken. ,,De hele familie Van Dongen, want zonder hen had de club niet meer bestaan’’, zegt de 34-jarige nummer 18 uit de Tour de France van dit jaar.

Welke Van Dongen er dan uit springt? Die vraag is moeilijker te beantwoorden voor Clement. Maar na een korte bedenktijd zegt de coureur uit Made: ,,Door van Dongen. Iedereen heeft het altijd over haar man Wim, haar zoons Rik en Arthur en haar dochter Ceciel, die allemaal naam gemaakt hebben in de wielerwereld en die De Jonge Renner draaiende houden.

Maar zonder Door waren Rik, Arthur en Ceciel er letterlijk niet geweest. En De Jonge Renner dus ook niet. Het is ook dankzij haar een echte, warme familieclub.

Toen ik er als jong talent reed, verzamelden wij ons ’s ochtends voor een wedstrijd altijd bij Door enWim thuis. Het maakte niet uit hoe laat dat was.

Wedstrijd in Groningen? Dan zaten we daar gewoon op zondagochtend om zes uur binnen. En altijd koffie met koeken. Dat is nog steeds zo, weet ik. Een enkele keer rijd ik nog wel met de club mee, bij de clubkampioenschappen of zo, en dan blijkt dat er helemaal niets veranderd is. Door is echt iemand met hart voor haar club.’’

Clubhelden | Stem op je favoriete clubheld en win! Ga naar bndestem.nl/clubhelden

Heeft jouw vereniging ook een echte clubheld? Laat het ons weten. Ga naar bndestem.nl/clubhelden, nomineer en stem op jouw held. Wie weet wint je club dan wel 10.000 euro. Als je nu stemt maak je zelf kans op een Ford Fiesta. Stemmen kan tot en met 16 november.

Op 21 november maakt de redactie bekend wie de titel BN DeStem Clubheld in de wacht sleept. De winnaar wordt bepaald door het aantal stemmen, het gemiddelde rapportcijfer en de motivatie (aantal stemmen is dus niet per se doorslaggevend).

De BN DeStem winnaar strijdt op 30 november met veertien andere supervrijwilligers om de titel 'Clubheld van de Amateursport 2016' en de hoofdprijs van 10.000 euro voor zijn of haar club.