Volledig scherm
Stef Clement tijdens de afgelopen Tour in dienst van Iam Cycling. © PHOTO_NEWS

Clement: 'Alle aandacht gaat Thomas alleen maar helpen meer boeken te verkopen'

BREDA - Thomas Dekker wilde het stilzwijgen rond dopinggebruik doorbreken. Hij noemt namen en rugnummers in zijn boek 'Mijn gevecht', opgeschreven door AD-journalist Thijs Zonneveld. Maar de renners die hij noemt, zwijgen vooral.

Opvallend genoeg blijft het een dag na de spraakmakende aankondiging van het boek in De Wereld Draait Door, stil binnen de wielerwereld.

Stef Clement, twee jaar ouder dan Dekker en nog altijd actief in het peloton, wil liever ook niet te veel woorden vuilmaken aan het boek van zijn oud-collega. "Alle aandacht die ik er aan geef gaat Thomas alleen maar helpen meer boeken te verkopen", aldus de Madenaar.

Media-aandacht
Clement gelooft dat de wielersport weinig baat heeft bij de nieuwe onthullingen van Dekker. "Ik ga het niet lezen. Thomas heeft twee keer eerder gezegd dat hij de waarheid sprak. Dit boek gaat over een periode van tien jaar geleden, waarin het wielrennen zeker een duistere kant heeft gehad, maar we proberen dat te veroordelen en daar afstand van te nemen. Wanneer iemand als Thomas keer op keer de kans krijgt zijn verhaal te doen en deze media-aandacht genereert, is dat niet bevorderlijk."

"Thomas profiteert er nog altijd goed van dat hij renner is geweest. Hij hoeft blijkbaar nog altijd niet te werken, maar wij zitten wel weer met de ellende door zijn grappen en aandachttrekkerij. Het lijkt wel alsof een hele generatie over een kam wordt geschoren en voor dit soort keuzes werd gesteld. Feit is dat je alleen voor de keuze komt om wel of geen doping te nemen als je daar ontvankelijk voor bent. Wanneer je vanaf het begin laat merken dat je dat niet bent, kom je ook niet voor die keuze."

Hanegraaf en Boogerd
Dekker noemt Willebrorder Jacques Hanegraaf en Michael Boogerd. Hanegraaf is vooralsnog de enige die zijn betrokkenheid bij de dopingpraktijken van Dekker ontkent. Boogerd wil zo min mogelijk kwijt over de nieuwe onthullingen. Aan RTL Boulevard meldde Boogerd dat hij zich totaal niet kon vinden in wat hij tot nu toe had gelezen over het boek.

De Jongh
Ook Steven de Jongh wordt door Dekker genoemd in passages over drank en drugsmisbruik. De Jongh wil enkel via Twitter reageren op de passage. "Ik snap wel dat Thomas Dekker dit niet in het boek wilde. Bedankt voor hoor en wederhoor Thijs Zonneveld, dat is niet gebeurd."

De Nederlandse renners lijken geen energie meer te willen verspillen aan Dekker. Waar renners en ploegleiders doorgaans zo snel mogelijk hun afschuw uitspreken over een betrapte renner lijkt de volledige openheid die Dekker zegt te geven niet op veel gejuich te kunnen rekenen in het peloton. Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Wout Poels, Bauke Mollema en Dylan Groenewegen, ze zwijgen allemaal.

Volledig scherm
Thomas Dekker en Michael Boogerd in 2007. © anp