Chelsey Heijnen (links) in actie in de kwartfinale tegen de regerend Europees kampioene Yonuzova uit Bulgarije.
Volledig scherm
Chelsey Heijnen (links) in actie in de kwartfinale tegen de regerend Europees kampioene Yonuzova uit Bulgarije. © André de Klerk

Chelsey Heijnen bokst zich naar brons op EK

ROOSENDAAL - De Roosendaalse Chelsey Heijnen, bokstalent pur sang, heeft in het Russische Vladikavkaz opnieuw haar naam gevestigd in de internationale bokswereld. Ze behaalde brons op het EK onder 22 in Noord-Ossetië.

Heijnen maakte een zegetocht afgelopen week. In de Europese titelstrijd U22 (64 kg) strandde haar missie uiteindelijk zaterdag pas in de halve finale tegen de Russin en 'thuisbokster' Ekaterina Dynnik.

Door het bereiken van de halve finale was Heijnen al zeker van brons, maar ze wilde meer en verdiende ook meer volgens haar coach André de Klerk. ,,We waren ervan overtuigd dat het goed zat", zei De Klerk na afloop van de halve finale. ,,De schrik sloeg toe toen de speaker een verdeelde jury-uitslag afriep: 3-2 winst voor de blauwe Russische hoek."

Het boksen van de finale werd Heijnen dus onthouden en trots en teleurstelling vochten daarom om een plekje bij de studente aan het Johan Cruyff College. ,,Het blijft zuur wanneer je met een split decision, met slechts een puntje, verliest. Zeker wanneer je ervan overtuigd bent dat de performance goed was. We zijn hier in alle drie de wedstrijden met het goede strijdplan de ring ingegaan. Bij aankomst in Rusland deed mijn lichaam zeer, maar André zei dat het goed zou komen en dat bleek ook zo."

Vertrouwensboost

In de aanloop naar de halve finale vocht Heijnen zich langs de Ierse Callaghan, winst door ingrijpen van de scheidsrechter, en de regerend Europees kampioene Yonuzova uit Bulgarije. Met name de zege in de kwartfinale op de titelverdedigster, met liefst 5-0, betekende een boost voor het vertrouwen van Heijen. ,,Winnen van de Europese kampioen en het zeker stellen van een medaille, beter kan niet. Alleen de kleur van die medaille kan dan nog veranderen. Het gaf mij een heel goed gevoel voor de halve finale."

,,Chelsey was deze week in een vorm als nooit tevoren," voegde haar coach toe. ,,Steeds weer wordt ze afgeschilderd als een fysiek sterke bokser. Dit toernooi heeft bewezen dat Chelsey veel meer kwaliteiten heeft. Met ontspannen boksen, snelle stotenwisselingen, een hoog tempo en subliem voetenwerk is zij de ultieme uitdaging te lijf gegaan. Al met al was deze week een reuze interessante ervaring voor Chelsey. Alles was hier mogelijk geweest, helaas was een finaleplaats haar net niet gegund."