Volledig scherm
Nederland (met Maya Kingma) wint de bronzen medaille op het EK Team Relay in Weert. © Moniek Kingma

Brons voor Maya Kingma op EK Triatlon team relay

triatlonDe Bredase triatlete Maya Kingma haalde zondagmiddag brons met Nederland op het EK Triatlon in Weert.

Kingma startte voor de verandering als eerste van de vier triatletes uit het team. Door haar specialiteit op het zwemonderdeel is de triatlete inmiddels uitgegroeid tot een zekerheid onder de namen die als eerste het water uitkomen. ,,Normaal begint Rachel Klamer, maarmede door een paar sterke uitslagen van mij en omdat het EK minder punten oplevert voor de WTS-ranking probeerden we eens een andere volgorde. Het was een veilige optie.”

Dat pakte goed uit. Kingma had een uitstekende dag in Noord-Limburg en kwam als eerste het water uit. ,,Doordat de toptriatletes uit Australië en de Verenigde Staten logischerwijs ontbraken, begon ik solo aan het fietsonderdeel. De rest reed het gat al snel dicht, waarna ik tijdens het looponderdeel nog als één van de eersten afsloot.”

Na haar beurt was het wachten voor Kingma of ze met een medaille naar huis mocht. Marco van der Stel en Rachel Klamer zorgden ervoor dat Nederland virtueel zelfs eerste stond. ,, Ook de rest van mijn team had een goede dag. Het hielp ook wel dat het in eigen land was. Voor eigen publiek geef je net iets meer en word je vooral op het looponderdeel toegejuicht. De support uit eigen land langs de zijlijn heeft geholpen.”

Uiteindelijk sprintte Jorik van Egdom naar de derde plaats voor het Nederlandse team, wat de eerste podiumplaats bij de senioren opleverde voor Kingma. ,,Ik ben er ontzettend blij mee. Het geeft een lekker gevoel in aanloop naar de wedstrijden in Leeds en Nottingham en, over een paar weken, het WK Team Relay in Hamburg.”