Volledig scherm
Judoka Roy Meyer komt zaterdag in actie op het EK in Warschau. © roy lazet

Bredase judoka Roy Meyer over EK-kansen: 'Ik ben altijd medaillewaardig'

BREDA - Rond Roy Meyer is alles in beweging, maar zijn judoloopbaan staat even niet in de zesde versnelling. Toch gelooft de Bredase judoka in zijn kansen op het EK in Polen, waar hij zaterdag in actie komt. ,,Ik ben altijd medaillewaardig", zegt de 25-jarige Meyer. 

Meyer heeft buiten zijn sportloopbaan een drukke periode achter de rug. Hij verwelkomde na de Spelen in Rio een zoontje in zijn leven en moest vanaf september blokken voor zijn CIOS-opleiding, die hij vorige week heeft afgerond. De Bredanaar denkt daarmee ook al aan zijn loopbaan ná het judo en hoopt in de toekomst als personal trainer aan de slag te gaan. ,,Ik vind het prachtig om resultaten te halen, dat kan met iemand die twintig kilo af wil vallen of iemand die in zijn sport de top wil bereiken”, zegt Meyer. Alsof het niet genoeg is, werkt hij ook nog regelmatig als edelfigurant in reclames. 

Schop onder kont

Zijn judoloopbaan staat momenteel ‘niet in de zesde versnelling’, erkent Meyer. Na de Spelen in Rio is hij nog op zoek naar de juiste formule, zeker nu judoka’s door de bond verplicht worden om op Papendal te trainen. Inmiddels traint Meyer drie keer per week in Arnhem, maar weet hij momenteel nog niet of hij die pil definitief gaat slikken. Door de centralisatie stopte ook de samenwerking met Mark van der Ham, die Meyer zeven jaar coachte. In Arnhem traint de Bredase judoka met de Duitse coach Michael Bazynski op het technische aspect, aan de mat wordt hij bijgestaan door bondscoach Maarten Arens. ,,Maarten heeft een fellere persoonlijkheid, Michael is van nature rustiger. Ik heb iemand nodig die me een schop onder mijn kont geeft en me op scherp zet; met Mark (Van der Ham, red.) kon ik na zeven jaar lezen en schrijven. Met een nieuwe coach heeft dat tijd nodig.”

Knoop doorhakken

Meyer hakt na het WK in september  een knoop door over zijn toekomst als judoka, over de Spelen van Tokio in 2020 wil hij het momenteel nog niet hebben. Eerst wil hij maar eens de juiste formule vinden om succes te boeken. In aanloop naar het EK, waar Meyer zaterdag in actie komt, verliepen de Grand Slams in Parijs en Bakoe matig. De Bredanaar stond voor Rio steevast in de top vijf in de klasse tot 100 kilogram, inmiddels is hij 14e. Desondanks heeft Meyer vertrouwen in een goed EK, dat hij als junior en bij de -23 al eens won. ,,Ik hoef van niemand te verliezen en ben altijd medaillewaardig”, verzekert Meyer.