Lucas van Bergeijk (blauw shirt, rechts) neemt namens Breda het Delftse doel onde vuur.
Volledig scherm
Lucas van Bergeijk (blauw shirt, rechts) neemt namens Breda het Delftse doel onde vuur. © Pix4profs / Jan Stads

Breda-mannen afgetroefd op ervaring, vrouwen Etten-Leur hervatten competitie met ruime thuiszege

hockeyDe hockeyvrouwen van Etten-Leur hebben thuis de eerste competitiewedstrijd van 2020 in een klinkende zege omgezet. De mannen speelden gelijk, maar hadden het geluk dat de concurrenten ook punten verspeelden. Een klasse lager pakte Pelikaan in de strijd om handhaving drie kostbare punten.

MANNEN

OVERGANGSKLASSE A
Groningen - Zwart-Wit 2-2 (1-2).
Bij Groningen brachten Milan van Baal en Martijn van de Laar hun team weliswaar tweemaal op voorsprong, maar even zo vaak werd deze niet vastgehouden. Met het gelijkspel staat Zwart-Wit nu tweede.

OVERGANGSKLASSE B
Huizen - Push 2-2 (1-0).
Na een matige eerste helft herpakte Push zich. Rogier Bantje en Casper Fijneman werkten elk een achterstand weg, al moest er voor de 2-2 een uitspeelcorner aan te pas komen.

Breda - Ring Pass 0-1 (0-1).
De mannen van hockeyclub Breda hadden goede zaken kunnen doen tegen het hoog geklasseerde Ring Pass. Hockeyend was de thuisclub aan de Burgemeester de Manlaan ook niet minder, maar voorin werden niet de juiste keuzes gemaakt. En daar wisten de oudere en meer ervaren gasten wel raad mee: met 0-1 waren de punten voor de gasten.

Ring Pass liet vanaf het begin duidelijk merken dat het wilde hockeyen. De gasten hadden aanvankelijk de overhand, maar de verdediging en niet in de laatste plaats Breda-doelman Rolf Diederen wisten de aanvallen goed onschadelijk te maken. Drie minuten ver in het tweede kwart was het dan toch raak. Joppe Bruijstens rondde een snel uitgevoerde Delftse aanval doeltreffend af. Hierna werd het Bredase spel wel beter, ook de thuisclub kreeg mogelijkheden maar vond aan de andere kant eveneens een sterke doelman tegenover zich in de persoon van Pascal van Lingen.

Het verlies was desondanks zuur. In de overgangsklasse B staat Breda nog altijd voorlaatste en dus op een degradatieplaats. Maar de verschillen naar boven toe zijn ook weer niet groot, ook niet na deze eerste speelronde na de winterstop. Maar dan moeten er de komende tijd wel resultaten komen voor de ploeg die amper een jaar geleden nog play-offs mocht spelen om promotie.

BREDA. Pix4Profs / Jan Stads.  
De hockeymannen van Breda spelen tegen Ring Pass Delft. Mark Loohman neemt het Delftse doel onde vuur.
Volledig scherm
BREDA. Pix4Profs / Jan Stads. De hockeymannen van Breda spelen tegen Ring Pass Delft. Mark Loohman neemt het Delftse doel onde vuur. © Pix4profs / Jan Stads

EERSTE KLASSE B
Warande - Roomburg 2-1 (2-0).
Warande begon goed en verzilverde voor rust twee strafcornervarianten via Martijn Zander en Thom van Langh. Na de 2-1 werd het restant spannend, maar Warande hield verdedigend stand.

Etten-Leur - De IJssel 2-2 (0-0).
Koploper Etten-Leur moest de competitie hervatten met de nodige jeugdige invallers. Na een doelpuntloze eerste helft, werd het in het derde kwart 1-0 door Tom Gommers. Hierop kwamen de gasten snel op 1-1 en 1-2. De eerste nederlaag van het seizoen leek een feit, maar via een uitspeelcorner voorkwam Jurriën Smits dit.

TWEEDE KLASSE B
Pelikaan - Westland 3-0 (2-0).
Doelpuntenmakers Pelikaan: Wout Voorderhaak (2), Daniël Verstraten.

DERDE KLASSE B
Hoeksche Waard - Tempo 4-1 (2-0)
Doelpuntenmaker Tempo: Sjoerd Meijlink.

VROUWEN

OVERGANGSKLASSE A
Gooische - Push 0-1 (0-1).
Push mocht voor rust aanleggen voor een strafbal, welke benut werd door Roos Weekers. Het duel was niet groots, maar op kwaliteit hield Push de voorsprong vast.

EERSTE KLASSE B
Breda - Eindhoven 1-1 (0-1).
Breda kwam snel op achterstand, maar had wel de betere kansen. Na rust maakte Mayra Hos verdiend 1-1, maar verder kwam Breda niet.

Craeyenhout - Zwart-Wit 0-0.
Het duel was in balans, al werd door de thuisclub wel een strafbal gemist. Zwart-Wit zag echter enkele strafcorners net aan gekeerd worden. Gescoord werd er niet.

Warande - Westland 2-1 (1-1).
Warande moest tegen de hekkensluiter hard werken, maar won verdiend. Pam Ligtvoet maakte beide Oosterhoutse doelpunten.

Etten-Leur - IJsseloever 4-1 (2-1).
Na een vlotte achterstand, wist Etten-Leur zich goed te herpakken. Ook hier deden vijf invalsters mee, maar zij pasten zich goed aan. Jet Flapper en Mirte Monden maakten er elk twee.

TWEEDE KLASSE B
Pelikaan - Roomburg 1-1 (0-0).
Doelpuntenmaakster Pelikaan: Sophie Vromans.