Volledig scherm
Jasper van den Heuvel (links) en Bob de Jong wensen elkaar op Breda International Airport voor de start van de GTC Rally nog alle geluk. Dat hebben ze nodig ook dit jaar. © Ad Pertijs

Bob de Jong komt in GTC Rally met grote voorsprong uit de Nacht van Achtmaal

GTC RallyBob de Jong is als grote winnaar uit de openings-Nacht van de GTC Rally gekomen. In en rond Achtmaal bouwde de Hyundai-rijder samen met zijn navigator Bjorn Degandt op de vijf gereden klassementsproeven een  voorsprong op van bijna twee minuten op zijn grootste concurrent Jasper van den Heuvel. 

Daarmee lijkt de GTC Rally met nog één dag en tien KP's te gaan voor wat de eindzege betreft al een gelopen race.  Met tien potente R5-wagens aan de start leek het evenement  aan van de spannendste wedstrijden in het Open Nederlands Rallykampioenschap te gaan worden. Het verwachte secondenspel werd echter ontregeld door de nodige lekke banden en andersoortige pech. 

Van de drie topfavorieten voor de nationale titel moest Kevin van Deijne (Skoda Fabia R5) al voor de start afhaken. Bij een medische controle bleek de Oost-Brabander nog altijd niet voldoende hersteld te zijn van de klapper  die hij twee weken geleden maakte in de Rally van Ieper. 

Bob de Jong (Hyundai i20 R5) ging de rally voortvarend van start. Jasper van den Heuvel beschadigde de stuurinrichting van zijn Ford Fiesta R5 bij een stuurfout. Daardoor stond de man uit Barneveld al snel op grote achterstand van ‘thuisrijder’ De Jong. 

Ondertussen wisselde een andere regionale rijder, Roald Leemans, toptijden af met verliesbeurten. Het leverde hem op het einde van de bewogen Nacht van Achtmaal wel de derde plaats op in de tussenstand. 

Wat vrijdag vooral opviel waren de vele lekke banden bij het insturen van de kunstmatige chicane voor de VIP-tent in Achtmaal. Een kuil aan de binnenkant van de bocht was de boosdoener. 

Organisatievoorzitter Jan Elst denkt dat de spanning daardoor niet uit de rally is geslagen. ,,Er volgt nog een heel lange dag vandaag", zegt hij over de tien proeven van in totaal 100 kilometer die de deelnemers nog voor de kiezen krijgen. 

Er wordt vandaag vanaf 11.48 uur gereden in Wouwse Plantage, Roosendaal (‘t Anker), Rijsbergen, Klein-Zundert en Breda International Airport, waar de twee klassementsproeven een onderdeel zijn van een Rally Festival. Tussen het rallygeweld door staat op Seppe onder meer een dragrace op de start- en landingsbaan op het programma.

Stand na 5 klassementsproeven: 1. De Jong - Degandt (Hyundai i20 R5), 2. Jasper van den Heuvel - Bakker (Ford Fiesta R5) op 1.49, 3. Leemans - Van Waardenburg (Citroën DS3 R5) op 2.04, 4. Monnens - Van Damme (BMW E46) 3.54, 5. Jeroen van den Heuvel - Rietveld (VW Polo R5) 3.59, 6. Vossen - Berkhof (Ford Fiesta R5) 4.01.