Volledig scherm
Jaimy de Jong, Viander de Graag en Noud Laros (vlnr) van WBB Giants hebben allemaal een Blauw-Wit-verleden. foto Chris van Klinken/Pix4Profs

Blauw-Wit - Giants zit vol emotie, zaterdagavond eerste wedstrijd

ROOSENDAAL / BERGEN OP ZOOM - Het Bergse WBB Giants treedt in de derby tegen Blauw-Wit aan met diverse Roosendaalse spelers in de gelederen. In sporthal In de Roos staan zaterdag om 20.15 uur Blauw- Wit en WBB Giants tegenover elkaar. Het is meer dan zo maar een basketbalwedstrijd.

Meer ook dan een duel in de middenmoot van de tweede divisie. Het is Roosendaal tegen Bergen op Zoom. De confrontatie is extra beladen door de vele dwarsverbanden tussen beide clubs. Iedereen kent elkaar en speelde soms met de tegenstanders van zaterdag samen in hetzelfde team.

Bij Giants gaat het er op de training in de Bergse sporthal Tuinwijk fanatiek aan toe, richting de derby met Blauw-Wit. Assistent- coach Thomas de Clerck vuurt zijn jonge Giants aan. "Rebound!" Iets later een gemakkelijke worp die mis gaat. "Die bal moet er in!" Het is duidelijk voor wie de training ziet: het is niet zomaar een potje dat er aan komt.

Jaimy de Jong

Jaimy de Jong (19) is de eerste om het te beamen. "Natuurlijk is het speciaal. Eigenlijk moet je een derby benaderen zoals elke andere wedstrijd. Maar stiekem is het toch net iets meer." De Jong komt uit Roosendaal, speelde jaren in de jeugd bij Blauw-Wit, om later over te stappen naar Giants. De lijntjes met Blauw-Wit zijn kort. "Mijn moeder speelt er nog altijd, in een recreantenteam."

De Jong is een talent dat terugkeerde in Bergen op Zoom, na een mislukt avontuur bij eredivisionist Den Bosch. "Het was een eer dat ik gevraagd werd om in dat basketbalbolwerk te komen spelen. Maar het niveau was voor mij te hoog gegrepen. Twee keer per dag trainen, in combinatie met school, dat kon ik niet aan.''

Na Den Bosch stond De Jong (havo-5, deeltijd) voor een keuze: ook Blauw-Wit wilde hem graag inlijven. Het werden, hoe pikant aan de vooravond van de derby, toch de Giants. "Ik vond het mooi dat ze me terug vroegen. Tenslotte ben ik hier wel weggegaan."

Duberney Voets
Er spelen meer Roosendalers bij Giants. Noud Laros, Viander de Graag en Duberney Voets hebben dezelfde wortels. Al ontbreekt laatstgenoemde, zoon van teammanager Rob Voets, vanwege een zware knieblessure. Hij is vermoedelijk een halfjaar uitgeschakeld.

Viander de Graag
Viander de Graag (19) koos destijds voor Giants vanwege de professionele jeugdopleiding, na vier vier seizoenen bij Blauw-Wit. Later keerde hij voor een jaar terug naar Roosendaal. Nu is hij bezig aan zijn tweede seizoen in de hoofdmacht in Bergen op Zoom.

De Graag, student Digital Business Concepts aan Fontys Hogeschool in Tilburg, heeft zin in de derby. "Ik verwacht dat de sporthal helemaal vol zit. Ik hou wel van zo'n entourage." Hij is tevreden over het seizoen. "Het gaat boven verwachting. Vorig jaar verloren we nog veel. Nu staan we lekker in de middenmoot. We zijn een jaartje ouder, hebben meer ervaring. Daardoor valt het in sommige wedstrijden onze kant op."

De Graag put moed uit de goede serie bij Giants. "We zitten in de flow. De laatste drie wedstrijden hebben we gewonnen. Dat goede gevoel moeten we tegen Blauw-Wit zien door te trekken."

Winnen in Roosendaal, waarom niet? ,,Blauw-Wit heeft drie heel goede spelers, prima schutters ook. Maar onze bank is breder, we worden niet minder als er nieuwe jongens in komen. Bij Blauw-Wit zie je het dan toch een stukje achteruit gaan."

Noud Laros
Noud Laros (20) begon ook bij Blauw-Wit, maar komt nu alweer jaren uit voor Giants. "Dit team heeft bewezen dat het keihard voor elkaar wil werken. Dat kan morgen het verschil maken." Hij volgt een sportopleiding in Eindhoven. Het reizen tussen de Lichtstad, zijn woonplaats Roosendaal en Bergen op Zoom neemt hij voor lief. "Ik voel me hier thuis."

Natuurlijk kent Laros de rivaliteit tussen beide clubs. "Het gaat soms van vader op zoon." Zijn eigen pa speelde vroeger bij Blauw- Wit.

Ook andere Giant-spelers als Joost Stuivenberg, Jamie en Davie van Terheijden hebben vaders die de derby uit eigen ervaring kennen. Aan Roosendaalse zijde geldt hetzelfde voor Dirk Mulder.

Het zijn volgens Laros allemaal ingrediënten voor een avond vol emotie. "Twee jonge en snelle teams tegenover elkaar, met zoveel dwarsverbanden tussen beide ploegen, dat kan alleen maar mooi worden."