Volledig scherm
Darter Berry van Peer staat zondagavond in de finale van het WK junioren. foto Gerard van Offeren/Pix4Profs

Berry van Peer staat zondag in finale WK darts voor junioren

SPRUNDEL - Sprundels dartstalent Berry van Peer wil zondag doen wat Michael van Gerwen niet lukte: de finale van het WK voor junioren winnen.

In de kustplaats Minehead in Somerset begint het langste wandelpad van het Verenigd Koninkrijk. Berry van Peer (20) zal het beroemde South West Coast Path niet zien. Hij is in Minehead voor de kortste weg naar glorie: wereldkampioen worden bij de Junior Darts Corporation.

Zondagavond rond de klok van achten moet het gebeuren. Op het podium van de Cash Converters Players Championship Finals moet de jonge darter uit Sprundel in de finale van het WK junioren afrekenen met de Australiër Corey Cadby. Aan de vooravond vna die eindstrijd laat Van Peer zich niet gek maken. "Je moet vooral niet gaan nadenken. Als je dat doet, zit je snel in de shit."

Relativeren

Natuurlijk staat er in Minehead veel op het spel: 10.000 Engelse ponden en bij winst deelname aan het grote WK, met toppers als Gary Anderson en Michael van Gerwen. Van Peer probeert te relativeren. Zelfs als hij van het podium wordt gegooid, vergaat zijn wereld niet. Hij wijst op zijn voorganger Van Gerwen, zowel in 2011 als 2012 verliezend finalist in het WK jeugd. "En nu is hij toch de dikke nummer één."

Van Peer is de nuchterheid zelve. Zijn bijnaam Bionic is treffend gekozen. Alsof-ie iets mechanisch in zijn lijf heeft, zo onverstoorbaar oogt hij. Ook onder de grootste druk blijft zijn hand rustig. "Mentaal moet het in orde zijn. Dat is het zwaarste aan deze sport."

Wat hij doet bij winst? "Ik ga zeker geen driedubbele salto maken. Dat kan ik niet eens. Ik reageer doorgaans vrij ingetogen." Winst zou wel een nieuwe horizon openen, bijvoorbeeld richting sponsors. Maar Van Peer blijft met twee voeten op aarde. "Het is niet gezegd dat een titel geluk brengt in de toekomst. Je moet daarna gewoon opnieuw beginnen. Misschien ga je wel minder gooien, door de toegenomen druk."

Familie
Van Peer wordt vergezeld door zijn ouders en broer Carlo. Dat doet hij meestal niet. "Maar het is mijn eerste WK, ook voor hen is dit een mijlpaal."

Donderdag reisde hij af, via Schiphol naar Bristol en dan nog een uurtje in de taxi. Vanavond staat hij al op het podium in Minehead voor het tv-toernooi van profbond PDC, dat duurt tot en met zondagavond. De WK- match is gepland tussen halve finale en finale van het PDC-event.

Tegenstander Cadby arriveert pas later en doet niet mee aan het tv-toernooi. "Het is wel een voordeel om alvast op dat podium te staan." Van Peers voorbereiding zal verder niet anders zijn. "Beetje tv-kijken op de hotelkamer." Rituelen heeft hij niet. "Daar kun je alleen maar van in de war raken."

Kwalificatie
Scherp zijn op het beslissende moment, dat is wat telt. Van Peer wijst op de WK-kwalificaties. Zowel in de achtste finale als kwartfinale liet hij zijn opponent, na een ruime voorsprong, terug in de partij komen. Uiteindelijk wees hij zowel Kurt Parry als Steve Lennon met 6-5 terug. "Het had heel anders kunnen uitpakken. Eén goeie leg is een wereld van verschil."

De halve finale, waarin hij met 6-0 afrekende met de Belg Kenny Neyens, geeft hem vertrouwen. "Toen speelde ik fantastisch." Corey Cadby kent hij niet zo goed, hoewel de Australiër ooit Phil Taylor al eens aan de kant zette.