Volledig scherm
Moord in Ossendrecht. © Vincent Krijtenburg

West-Brabant is moordregio af: Minder doden maar geen rust

BREDA - West-Brabant is moordregio af. Vorig jaar stond het gebied met vijftien moorden aan de landelijke top. Nu zijn het er zes. Recherchechef Rienk de Groot van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant is blij dat er in zijn werkgebied minder doden door geweld vallen te betreuren, negen in totaal dit jaar ,,Maar minder moorden betekent niet dat er plotseling minder misdaad is’’, waarschuwt hij.

Hoog
Het criminaliteitsbeeld in met name West-Brabant blijft volgens hem verontrustend hoog. ,,Er is niets veranderd. Vooral de strijd tegen de alom aanwezige drugsindustrie kost ons enorm veel energie.’’ Ook dit jaar drukt de drugscriminaliteit en met name de hennepteelt volgens De Groot een stempel op het dodelijke geweld in de regio.

Er zijn hier in verhouding meer moorden met een criminele (drugs)achtergrond dan een relationele: vijf van de negen. ,,Daarmee wijken we flink af van het landelijke beeld. En die criminele moorddossiers zijn meestal erg tijd- en energierovend.’’

Het aantal moorden is weliswaar gedaald, in lijn met de landelijke trend, maar de regio scoort nog altijd ruim bovengemiddeld, aldus de recherchebaas. Dat bezorgt zijn team in verhouding tot andere politieregio’s veel werk. ,,Nederland telde de laatste jaren gemiddeld zo’n 120 moorden per jaar. Hier waren dat er gemiddeld twaalf, 10 procent van het totaal dus.

Veel
Onze politiesterkte bedraagt echter slechts 6,7 procent van die in Nederland. Dat betekent dat we in verhouding veel moorden voor onze kiezen krijgen.’’ Het groot aantal criminele moorden is wat De Groot betreft het bewijs van de wurgende greep van de (hennep)criminaliteit op de samenleving. ,,Het laat het meedogenloze gedrag zien van een deel van die criminele wereld.’’ Als voorbeeld noemt hij de brute moord op Ulas Iskar (37) in februari in Ossendrecht. De man werd thuis doodgeschoten toen een groep rippers zijn hennepplanten vermoedelijk wilde stelen.

Hennep is en blijft wat de expert betreft ‘de grootste corrumperende en ondermijnende factor’ in de regio. ,,Kweek en handel zijn in tal van wijken maatschappelijk geaccepteerd. De drempel om in te stappen, is laag, bijvoorbeeld om snel even van een schuld af te komen. Maar als je instapt, kom je er niet meer uit. Je raakt gevangen in een wereld van georganiseerde misdaad vol bedreigingen, diefstallen en niets ontziend vuurwapengeweld.’’ Het stemt de chef tevreden dat zijn rechercheteam uiteindelijk alle moorden uit het recordjaar 2015 heeft opgehelderd, zoals de liquidatie van Hugo van Houten (27) in Molenschot.

Handen vol
Van de negen dodelijke misdrijven dit jaar staan er nog drie open: de criminele moorden op Ulas Iskar, Erik van den Boomgaart en Söner Yetkin. Behalve moorden waren er ook niet-dodelijke geweldsmisdrijven waar de recherche in 2016 de handen vol aan had. De Groot noemt de schietpartij in Kaatsheuvel waarbij de bekende crimineel Toontje D. jr. een kogel in zijn been kreeg en het neerschieten van de eigenaar van een aantal gsm-winkels in Breda. In die zaak zijn drie mannen uit Rotterdam aangehouden.

De dood van Freddy Janssen wiens in stukken gezaagde lichaam in 2014 in het Markkanaal werden gevonden en de rol van verdachte Jan B. uit Hulten daarbij, kostte de recherche ook dit jaar nog bloed, zweet en tranen. ,,Het bleek uiteindelijk zelfmoord te zijn. Maar voor we dat hadden uitgepuzzeld...''

Overzicht moord en doodslag 2016 politieregio Zeeland-West-Brabant

16 februari, Ossendrecht: Ulas Iskar (37) wordt thuis doodgeschoten. Politie vindt hennepplantage in zijn woning aan de Burgemeester van Gilshof. Ze vermoedt dat de groep daders de wiet wilde stelen. Geen aanhoudingen. Onderzoek loopt.

27 februari, Zundert: Pierre Pelders (45). Verdachte H.K. (49) uit Berlicum had een drugsschuld bij het slachtoffer en zou hem met een hamer hebben doodgeslagen. Dat gebeurde tijdens het klussen in het nieuwe flatje van het slachtoffer aan de Veilingstraat. Rechtszaak wordt in februari hervat.

16 maart, Kaatsheuvel: Dollie Hanssen (43). Echtgenoot is beroepsmilitair Robert B. (48). Hij bekent dat hij zijn vrouw om het leven heeft gebracht. 'Kortsluiting in het hoofd', zegt zijn advocaat. De rechtszaak is in januari.

24 mei, Veere: een 4,5 maanden oude baby met 'zwaar lichamelijk letsel' sterft in Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Het kindje is een dag eerder binnengebracht. Politie houdt de ouders aan en laat ze snel weer vrij. Ze blijven verdachten. Het gezin uit Middelburg woonde de laatste maanden in Veere. Onderzoek loopt.

2 september: Breda, Vytas Peckus (54). De Litouwse vrachtwagenchauffeur wordt in of bij de cabine van zijn truck doodgestoken. Verdachte is collega/bijrijder Vladas L. (54). Misdrijf gebeurt op de vrachtwagenparkeerplaats achter Woonboulevard. Het motief is onduidelijk, de verdachte zegt zich het steken niet te herinneren. Rechtszaak loopt.

22 september, Zevenbergen: Wendy Rikkers (46) wordt dood in bed aangetroffen. Politie verdenkt haar echtgenoot K-J W. (53) van doodslag. Hij zou zijn vrouw mogelijk door verstikking om het leven hebben gebracht. Volgens zijn advocaat ontdekte de verdachte 's nachts dat zijn echtgenote hem wilde verlaten voor een ander. De man verschijnt begin volgende jaar pro forma voor de rechtbank.

22 september, Vlissingen: een 26-jarige bewoner van de Anjelierenlaaan wordt thuis dood gevonden. Politie houdt twee 32-jarige verdachten aan zonder vaste woon- of verblijfplaats. Misdrijf speelt in de drugssfeer. Rechtszaak loopt.

11 november, Rilland: op die dag wordt in het Schelde-Rijnkanaal het lichaam gevonden van Erik van den Boomgaart (55). De havenwerker uit IJsselmonde zou door het hoofd zijn geschoten. De man werd sinds medio juni vermist. Onderzoek loopt.

11 december, Tilburg: Söner Yetkin (30). Slachtoffer uit Tilburg wordt dood gevonden onder een auto aan het Vossenpad. Hij is doodgeschoten. Onderzoek loopt