Volledig scherm
Een opgeblazen vuilnisbak in Breda-Noord. © Rob de Haas / Mainstay Media

Vuurwerkschade in West-Brabant blijft drastisch dalen (infographic)

WEST-BRABANT – De vuurwerkschade aan spullen van de gemeenten in West-Brabant blijft dalen. Dat blijkt uit een rondgang van BN DeStem bij de grootste gemeenten. Tijdens de jaarwisseling 2015-2016 viel de schade al 12 procent lager uit dan het jaar ervoor. Dit jaar zet de daling verder door.

In Bergen op Zoom en Oosterhout was de daling het grootst: in beide gemeenten werd de schade bijna gehalveerd. Het is lastig om te verklaren waar die daling vandaan komt. “Je kunt er weinig invloed op uitoefenen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Bergen op Zoom. Volgens haar is er niets veranderd aan het preventiebeleid.

"We doen altijd het maximale aan preventie: als het kan halen we vuilnisbakken weg, of anders maken we ze dicht”, zegt ze. “Het is fijn dat de schade daalt.” Het meest opvallend in Bergen op Zoom was de vuurwerkoverlast bij basisschool Het Palet. Daar werden op oudejaarsdag twee ruiten vernield en er werd vuurwerk naar binnen gegooid.

In Oosterhout liet wethouder Marian Witte eerder al weten dat ze blij is met de daling, maar dat ze het bedrag nog steeds te hoog vindt. Naast de kosten voor het herstellen van schade, zijn gemeenten ook geld kwijt aan voorzorgsmaatregelen zoals het aanschaffen en plaatsen van anti-vuurwerkkleppen en de kosten van een voorlichtingscampagne. In Oosterhout was de gemeente daar ruim 3.500 euro aan kwijt.

Overigens was de vuurwerkschade voor particulieren in Oosterhout wel erg groot. Een brand in Kindcentrum De Ontdekking leidde tot een schade van zo’n 100.000 euro, schatte de directeur van het centrum.

Vuilnisbakken, bushokjes en parkeerautomaten
De gemeente Breda komt pas na het weekend met cijfers naar buiten. Vorige jaarwisseling was de gemeente 80.000 euro kwijt aan vuurwerkschade, zo’n 10.000 euro minder dan het jaar ervoor. Dit jaar werd in ieder geval een vuilnisbak opgeblazen een bushokje vernield en een vatte een kledingcontainer vlam. In Prinsenbeek werd voor ongeveer 15.000 euro aan schade aangericht bij basisschool De Griffioen.

Rond de jaarwisseling worden vooral straatmeubilair, speeltoestellen en verkeersborden vernield. In Etten-Leur sneuvelde ook een parkeerautomaat.