Volledig scherm
© Thinkstock

Vrijdag de dertiende: binnenblijven voor naderend ongeluk?

Voor velen is vandaag een dag als alle andere, maar voor de bijgelovigen is vrijdag de dertiende toch echt een dag om rekening mee te houden. Let jij een beetje extra op vandaag?

Waar moet je voor opletten op vrijdag de dertiende? Uitkijken voor zwarte katten, niet ónder ladders doorlopen, eigenlijk maar beter diep onder je dekbed wegduiken? Het is in ieder geval de enige dag waar psychologen een heuse fobie aan gekoppeld hebben: paraskevidekatriafobie, ofwel 'een ziekelijke, irrationele angst van vrijdag de dertiende'. Therapeut Donald Dossey die de term uitvond, meende tegelijkertijd ook dat je ervan genezen bent als je het woord kunt uitspreken.

Is het onverstandig om je bruiloft op deze dag te vieren, of juist wel omdat je daaarom op veel plekken terecht kunt met je bruiloftsfeest.

Het bijgeloof rond vrijdag de dertiende zit 'm in de combinatie van vrijdag als ongeluksdag en het getal dertien. Een ongeluksdag voor gelovigen omdat Jezus op vrijdag is overleden, ook de dag waarop de Romeinen al hun doodvonnissen pleegden de voltrekken.

En dan het getal dertien dat vanwege het bijgeloof vaak ook simpelweg ontweken wordt: geen dertiende rij in een vliegtuig, geen verdieping tussen de twaalfde en veertiende bouwlaag van een hotel, geen operatiekamer nummer dertien.

Feit is in ieder geval wel dat vrijdag de dertiende gemiddeld veiliger is dan andere dagen. Zo zouden op deze dag juist net wat minder ongevalmeldingen binnenkomen volgens het Verbond van Verzekeraars. Omdat mensen uit schik voor de datum net ff beter opletten?