Volledig scherm
De jaarlijkse griepprik. © ANP

Vijf vragen over de griepprik

ETTEN-LEUR -Het blad valt volop van de bomen, de temperatuur kachelt langzaam maar zeker verder achteruit. Er is geen ontkomen aan. Het is begin november en dus herfst in Nederland. Voor veel mensen hét uitgelezen moment voor een tripje naar de huisarts om de jaarlijkse griepspuit halen. De hoogste tijd dus voor vijf vragen over de griepspuit (en uiteraard de antwoorden daarop).

1. Al die moeite om een beetje gesnotter, hoofdpijn en stramme spieren te voorkomen. Loont dat eigenlijk wel de moeite?

Griep (of influenza zoals de officiële naam luidt) is een niet te onderschatten ernstige ziekte. Dat er een beetje geringschattend over gedaan wordt door veel mensen komt doordat in het spraakgebruik van alledag vaak over griep gesproken wordt als daar helemaal geen sprake van is. Een verkoudheidje heeft helemaal niets met de gevolgen van het het griepvirus te maken maar wordt wel vaak zo genoemd. Bij echte griep horen koorts die in enkele uren kan oplopen tot wel 39 graden en hoger, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn en een ziekbed van drie tot vijf dagen. Als het langer duurt kan ziekenhuisopname nodig zijn en er kunnen complicaties optreden als longontsteking of ontsteking van het hartzakje. En daar blijft het niet bij. In Nederland krijgen ieder jaar 5 tot 10 op de 100 mensen die geen prik hebben gehad griep. Met een prik zijn dat er 1 tot 7. Er overlijden ieder jaar in ons land 200 tot 1.000 mensen aan de ziekte en de bijwerkingen daarvan.

2. Voor wie is die prik eigenlijk bedoeld?

Eigenlijk kan iedereen zich wapenen met een griepprik. Wel is het zo dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu mensen van 60 jaar en ouder en mensen met specifieke aandoeningen adviseert om de prik ieder jaar te halen omdat griep voor hen ernstige gevolgen kan hebben. Zij worden ieder jaar opgeroepen om de vaccinatie te nemen maar dit is niet verplicht. Als iemand na de prik toch nog griep krijgt dan zal de ziekte mogelijk milder verlopen, zal de kans op complicaties zoals longontsteking kleiner zijn en wordt de kans kleiner dat aandoeningen die iemand al heeft door de griep verergeren. Ook mensen die niet in de groep zitten die extra risico's loopt kunnen bij hun huisarts terecht voor de prik. Zij betalen dan ongeveer 25 euro voor het vaccin en het zetten van de spuit.

3. Hoe werkt die prik eigenlijk?

Ieder jaar kijken deskundigen welke griepsoorten dat jaar het meest waarschijnlijk de kop gaan opsteken. Dat doen zij door onder meer te kijken welke soorten er voorgekomen zijn in gebieden die dat jaar al met griep te maken hebben gehad. In het vaccin worden (meestal 3) gedode griepvirussen verwerkt. De theorie is dat het lichaam vervolgens antistoffen aanmaakt tegen die virussen. Dat duurt ongeveer twee weken en de extra bescherming die dit geeft moet ongeveer 6 maanden werken.

4. Hoeveel mensen krijgen die prik en wat kost dat eigenlijk?

Rond 22 procent van de bevolking krijgt de prik jaarlijks. Dat zijn ongeveer 3,5 miljoen mensen, waarmee de kosten van het vaccinatieprogramma op ongeveer 57 miljoen euro komen. Gezondheidsinstituut RIVM verwacht dat het er dit jaar wat minder zullen zijn omdat de huisartsenpraktijken maar 3,4 miljoen vaccins hebben besteld.

5. Als die griepprik zo'n goed idee is, waarom krijgt dan niet iedereen er ieder jaar een?

De effecten van de injectie zijn omstreden. Zo wordt door tegenstanders betwijfeld of de positieve effecten ervan wel ooit overtuigend wetenschappelijk zijn bewezen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is wel degelijk aangetoond dat de prik de kans op griep kleiner maakt. Los van dat verschil van mening wijzen tegenstanders van de prik op de samenstelling van het vaccin. Dat bevat stoffen die volgens de mensen die tegen de prik zijn ziekten kunnen veroorzaken die nog veel ernstiger zijn dan de griep waartegen het vaccin gericht is. Mensen die geen prik willen en zich zo goed mogelijk willen wapenen tegen griep moeten zorgen dat hun weerstandsniveau zo hoog mogelijk is als het virus rondwaart.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.