Volledig scherm

Toots Thielemans in 2011: 'Zolang ik kan ademen, blijf ik spelen' (longread)

ETTEN-LEUR - Verslaggever Willem Jongeneelen interviewde Toots Thielemans in 2011. Destijds was hij 88 jaar en trad nog regelmatig op. Maandag overleed hij op 94-jarige leeftijd. Lees hier het interview uit 2011.

Jean Babtiste Frédéric Isodor Thielemans is een van de meest gerenommeerde muzikanten die België kent. Zijn leeftijd noopt hem om het wat rustiger aan te doen. Hij voelt zich echter gezond. De ochtend voor ons gesprek bevestigde zijn dokter dat nog. "Mijn bloeddruk was heel goed en mijn hart klopte ook nog. Alleen niet meer zo rap", zo zegt hij schaterlachend. "Aan stoppen denk ik niet. My body will tell me when… Als ik niet meer kan lopen, dan kan ik nog altijd spelen vanuit een rolstoel. Zolang ik kan ademen, blijf ik spelen. Daarna wordt het moeilijker, vrees ik. Maar ik ben spaarzaam met mijn longen."

Zijn bijnaam Toots is afgeleid van de muzikanten Toots Mondello en Toots Camarata. De in 1922 in Brussel geboren Thielemans kreeg die koosnaam in Amerika. Hij verhuisde in 1952 naar New York om er met George Shearing, Benny Goodman, Charlie Parker en vele andere grootheden uit de jazz te gaan spelen.

Lees hier de volledige longread.