Volledig scherm
In Dongen zijn veel bomen omgewaaid © Politieteam Langstraat

Stormschade in West-Brabant valt mee: tientallen meldingen bij verzekeraars

ETTEN-LEUR - Bij verzekeraar ZLM zijn maandagochtend tientallen schademeldingen uit West-Brabant binnengekomen. Volgens een woordvoerder valt dat mee. “Het was een kleine storm."

In totaal kwamen bij ZLM een kleine 200 meldingen binnen, maar het overgrote deel komt van plaatsen aan de kust in Zeeland. In West-Brabant gaat het vooral om wat kleinere schades. “Je moet denken aan kapotte schuttingen, deuren en daken”, aldus de woordvoerder.

Bij Interpolis is het drukker dan normaal. "Maar we kunnen het prima aan, dit is niet zoals met de hagelschade”, vertelt de woordvoerder van de verzekeraar. Precieze aantallen voor deze regio kon ze nog niet geven. Het is volgens de woordvoerder van ZLM ook nog te vroeg om een inschatting te maken van de kosten. “Op zo’n dag als vandaag blijft het nog wel even druk”, zegt hij. “Ik verwacht dat we in totaal zo’n 400 of 500 meldingen binnen krijgen vanwege deze storm.”

Geen schade aan basiliek
Zondag leek het erop dat de steigers rond de basiliek in Oudenbosch schade hadden opgelopen door de storm, maar dat bleek mee te vallen. “We hebben alleen een zeil weg moeten halen van de brandweer”, zegt Jan Bedaf van de stichting Behoud Basiliek. “De steigers zelf waren stormbestendig.”

Onder andere uit Breda, Hoeven, Roosendaal, Made, Steenbergen en Zevenbergen kwamen zondag foto’s binnen van stormschade. In Dongen zorgden omgewaaide bomen ervoor dat de weg werd versperd.

Eerste najaarsstorm
Zondagochtend omstreeks 11:00 was de eerste officiële najaarsstorm van de herfst een feit. In Vlissingen werd gemiddeld over gedurende een uur windkracht negen gemeten, het criterium voor storm. De storm ging gepaard met aan zee zeer zware windstoten tot soms meer dan 110 km/uur. In het binnenland was de wind minder krachtig, maar kwamen er ook zware windstoten tot 90 km/uur voor, dat meldt Weerplaza.