Volledig scherm
Monique van Loon van juwelier Lucardi. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Love is… Big Business

WEST-BRABANT - Zien bloemisten deze dag liever voorbijgaan, andere winkeliers en de horeca kijken wel uit naar Valentijnsdag. Waar de bloemisten erbij inschieten op Valentijnsdag, maken chocolatiers juist winst op 14 februari.

"Deze dag komen zeker 50 procent meer klanten binnen dan op een normale dag”, steekt Simone Slegers (47) van wal. Zij heeft al zes Valentijnsdagen gedraaid in haar winkel Bonbon, chocolade & ijs aan de Keiweg in Oosterhout. "De omzet is deze dag ook zeker 50 procent hoger dan gemiddeld.

Opvallend is dat vooral veel mannen binnenstappen. Het maakt ze vaak niet uit wat je voorstelt. Ze willen gewoon met iets thuiskomen.” De periode voor deze datum kopen we extra in. Rode doosjes, roze lintjes, chocoladehartjes, chocoladerepen met teksten als ‘love you’ en ‘dikke kus’ erop.

Het maakt niet uit als er chocolade overblijft. Het is lang houdbaar en de verpakkingen zijn voor Moederdag ook leuk om te gebruiken.

‘Mannen vliegen nog even binnen’
Het beeld dat meer mannen deze dag op jacht zijn is ook bij juweliers bekend. "De zin: ‘ik kan niet met lege handen thuiskomen’ horen we regelmatig voorbijkomen in de winkel”, vertelt Monique van Loon, filiaalmanager van Lucardi Juwelier aan de Zuivelstraat in Bergen op Zoom.

"De afgelopen week zag je al een duidelijke stijging van de omzet. Mannen die alleen op zoek zijn, zijn meer van de last minute aankoop. Die vliegen op de dag zelf nog de winkel binnen om een cadeautje te kopen”, vertelt Monique van Loon, filiaalmanager van Lucardi in Bergen op Zoom.

"Uiteraard verkopen we deze periode veel sieraden in de vorm van hartjes of waarin afbeeldingen van hartjes zijn verwerkt. Als stelletjes samen iets komen uitzoeken voor deze dag, wordt het bijna altijd een setje verbintenisringen. Dat zie je onder jongeren veel. Net als de kettinkjes waarin je iemands naam kunt graveren.”

‘We zijn volledig volgeboekt’
Waar veel stelletjes voor kiezen, is een diner voor twee. Restaurants zitten over het algemeen op deze datum helemaal volgeboekt. "Wij zijn al weken uitverkocht”, vertelt sommelier Ton Smits van restaurant ’t Weeshuys op de Markt in Geertruidenberg.

"Dit jaar heeft de keukengarde voor de 15e keer op rij een speciaal Valentijnsmenu gemaakt. Veertien gangen. We bieden dit menu de hele week aan. Zo kunnen mensen het eventueel op een andere dag vieren. Alle dagen zijn we volgeboekt. Dit was weken geleden al zo. Soms maken mensen de afspraak maanden van te voren.”

Volledig scherm
Simone Sleger van Bonbon Chocolade en IJs. © Johan wouters / Pix4Profs
Volledig scherm
Ton Smits, Tobias van Loenen, Chef Adri Brandenhorst en Marcel Verdaasdonk van restaurant 't Weeshuys in Geertruidenberg. © Joyce van Belkom / Pix4Profs
  1. Video | Productie van omliggende bedrijven stilgelegd door waterlekkage in Tilburg

    Video | Productie van omliggende bedrijven stilgelegd door waterlekkage in Tilburg

    * UPDATE 10.45 UUR * TILBURG - Snackfabriek Ad van Geloven en gebakproducent Maître Paul in Tilburg hebben behoorlijke schade opgelopen door de lekkage aan de waterleiding in de nacht van donderdag op vrijdag in Tilburg. Doordat de watertoevoer stopte, moesten beide bedrijven de productie stilleggen. Hoewel tegen achten het lek gedicht was, had een deel van de wijk Stokhasselt tegen tien uur nog geen water.