Volledig scherm
Rechtbanktekening van Jos de G. tijdens de uitspraak in de zaak Nicole van den Hurk. © ANP

Kliniek: Tbs van verkrachter van Nicole van den Hurk uit Eindhoven moet verlengd worden

DEN BOSCH - Tbs-kliniek De Rooyse Wissel wil dat de terbeschikkingstelling van Jos de G. wordt verlengd. Als hij nu op vrije voeten komt, zou er op lange termijn een verhoogd risico zijn dat hij opnieuw iemand verkracht. Dat zei een deskundige van de kliniek woensdag in de rechtbank in Den Bosch.

De G. werd afgelopen maandag tot vijf jaar cel veroordeeld voor het verkrachten van de vijftienjarige Nicole van den Hurk in 1995. Toen eiste het OM niet opnieuw tbs omdat de kans op herhaling volgens deskundigen klein zou zijn.

Verlof
Volgens de deskundige van De Rooyse Wissel moet de G. alleen nog worden voorbereid op terugkeer in de samenleving en zou hij dus wel in aanmerking komen voor verlof. De tbs waarover werd gesproken, gaat niet over Nicole maar over een andere verkrachting uit 2000.

Bewijs
Van de doodslag van het meisje werd de G. vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs. Van den Hurk verdween in oktober 1995 toen ze naar haar bijbaantje in Eindhoven fietste. Haar lichaam werd zes weken later gevonden in de bossen bij Lierop.