Volledig scherm
Arnaud Schoenmaker. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Kerstboodschap van kapper Arnaud Schoenmaker: 'Blijf trouw aan jezelf'

KERSTBIJLAGE West-Brabanders met een boodschap staan zaterdag centraal in de kerstspecial van BN DeStem. Bekende en onbekende streekgenoten laten zich zien en spreken zich uit. Wie zegt: leven is meer dan overleven? Wie vindt: je huid is een lege pagina?

Lees hier alle boodschappen uit de kerstbijlage.

Arnaud Schoenmaker (19), kapper, Essen

,,Begin december deed ik mee aan het EK mbo-opleidingen in Zweden. Als kapper natuurlijk. Achteraf ben ik heel blij met mijn tiende plaats. Alleen op zaterdag al kwamen er 60.000 mensen kijken. En ik heb toch maar mooi zes landen achter me gelaten. Maar toen ik de uitslag hoorde, was ik wel teleurgesteld. Want stiekem hoop je toch een beetje dat je wint.

Trainen

Ik ben altijd aan het trainen om beter te zijn, steek er al mijn vrije tijd in, naast een volle werkweek. De deelnemers van die winnende landen trainen fulltime. Daar kan ik nooit tegenop. Daarom ben ik nu ook tevreden. En als ik zie hoeveel steun ik heb gekregen van mensen om me heen. Op Facebook, tijdens de wedstrijd... Daar had ik even een stressmoment.

Niet opgeven

Natuurlijk heb ik het geen moment echt overwogen, maar het flitste even door mijn gedachten om op te geven. Toen keek ik om me heen en zag ik al die bekenden. Mijn ouders, opa’s en oma’s, werkgever, trainer. Ik dacht: ik kan nu wel gaan huilen, maar zij zijn speciaal voor mij hiernaartoe gekomen. Ik kan ze niet teleurstellen. Iedereen ving me ook zo goed op toen ik tiende was geworden en niet blij was. Dat was fijn.

Luisteren

Het zette me ook aan het denken. Dat ik die mensen om me heen heel erg moet koesteren. En wat meer moet luisteren. Er is een kans dat ik volgend jaar naar het WK in Abu Dhabi kan, omdat ik bij het EK een hoge score heb gehaald. Nu ik weet wat die andere landen doen, welke stijlen in de smaak vallen, weet ik hoe ik moet trainen voor het WK. En ik wil beter luisteren naar anderen. Ik blijf trouw aan mezelf, dat moet, want je weet zelf het beste wat je moet doen, maar anderen kunnen je adviezen geven. Ook iemand die er geen verstand van heeft. Die kan wel zien wat mooi is. En dan gaan we volgend jaar gewoon knallen.’’

Lees hier alle boodschappen uit de kerstbijlage.