Volledig scherm
De kerncentrale bij Doel. © Guido van der Heijden

Kerncentrales in België krijgen speciaal politieteam dat aanslagen moet voorkomen

DOEL - De kerncentrales in België, waaronder de kerncentrale in Doel, krijgen elk een snelle responsteam, een politie-eenheid speciaal getraind om in te grijpen bij een aanslag. De nucleaire installaties, kerncentrales en onderzoekscentra, worden sinds een aantal maanden bewaakt door 140 militairen. Maar het is niet de bedoeling dat dit zo blijft. De regering wil een gespecialiseerd bewakingskorps oprichten.

"Dit korps zal worden ingezet voor de bescherming van nucleaire sites, het aanwezige personeel, het radioactief materiaal en documenten waarin belangrijke informatie staat", legt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uit in De Morgen.

Concreet zal elke nucleaire site een snelle responsteam krijgen. Dat zijn bestaande agenten van de federale politie die een speciale training krijgen om op te treden bij een aanslag. Tegen volgend jaar zou de antiterreureenheid klaar moeten zijn voor actie.

Er zijn al langer vragen over de veiligheid van de nucleaire sites in België. Betrokkenen bij de aanslagen in Parijs observeerden een topman van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol. Ze hadden een camera verborgen die zijn privéwoning filmde. "Er is geen reden tot paniek, maar we moeten begrijpen dat er mensen met slechte bedoelingen zijn", zegt Kristof Calvo, de energiespecialist van Groen. "Reden genoeg dus om de bewaking serieus te nemen. Het is een goede zaak dat de beveiliging wordt aangescherpt."