Volledig scherm
Agenten wisten niet wat ze zagen. © Ginopress

Jaar cel voor bizarre kraak van geldautomaat

PUTTERSHOEK - Een van de Roemeense broers die eind juli op bizarre wijze een geldautomaat van de Rabobank in het Hoeksche Waardse dorp Puttershoek kraakte, moet twaalf maanden de cel in.

Ze hadden één doel: het stelen van heel veel geld. De twee broers - de vrijdag veroordeelde Octavia (29) en Iulian (27) - boorden gaten in de flappentapper, waarna ze de draden verbonden met een laptop, de beveiliging omzeilden en bijna een ton euro 'pinden'. Ze hadden alleen buiten een buurtbewoner gerekend die hen betrapte. De politie kon Iulian ter plekke inrekenen. De buit lag er nog.

Hollywood-film
Octavia kon later, met een internationaal opsporingsbevel, in Roemenië worden aangehouden. Officier van justitie mr. R. Van Dongen stelde dat de kraak in een Hollywood-film niet zou hebben misstaan, alleen al vanwege het unieke karakter van de plundering. Slechts één soortgelijke kraak is bekend en die was in Griekenland. Van Dongen stelde dat de daders hulp moeten hebben gehad van een criminele organisatie vanwege hun uiterst geraffineerde en professionele aanpak.

Skimapparatuur
,,Ze hadden één doel: het stelen van heel veel geld.'' Hij eiste 10 maanden cel, maar de rechtbank deed er nog twee maanden bovenop. ,,Dit is vergelijkbaar met skimapparatuur plaatsen. De risico's voor het financiële systeem zijn heel groot en als het lukt is de schade enorm'', aldus de rechter. Broer Iulian wordt ook nog gelinkt aan een inbraak in Den Haag. De rechtbank besloot dat hij in voorarrest blijft tot zijn zaken voorkomen.