Volledig scherm

Gekocht voor 450 euro, nu blijkt het schilderij wellicht miljoenen waard te zijn

TURNHOUT - Een Turnhoutenaar heeft de koop van zijn leven gedaan. Op tweedehands.be kocht Jan Starckx (66) een schilderijtje van 450 euro om de woonkamer te decoreren. Nu blijkt het doek 100.000 of meer waard te zijn. In het BBC-programma Fake or Fortune bestempelde een expert het schilderij gisteren als een écht exclusief werk van de wereldberoemde kunstschilder Willem de Kooning. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Willem de Kooning was van oorsprong een Nederlandse kunstschilder, maar bracht zijn leven voor het grootste deel door in Amerika. Hij schilderde abstract-expressionistische werken tussen 1928 en midden jaren '80. Maar voor hij in die strekking begon en naar de VS emigreerde, schilderde hij tijdens een kort verblijf in Brussel in 1924 als 20-jarige één portret, het Portret van Renée. Althans, iedereen dàcht dat er maar één portret van De Kooning bestond. Tot nu. Turnhoutenaar Jan Starckx vond een tweede, ook uit 1924. De man surft elke avond als hobby tweedehandssites af om leuke schilderijtjes op de kop te tikken. Met die aankopen decoreert hij zijn woning of hij schenkt ze weg als cadeautjes. Nooit geeft hij meer dan 40 euro uit. Behalve in november 2015. "Op tweedehands.be trok een schilderij van 500 euro mij de aandacht. Het werk intrigeerde me, want er stond een speciale handtekening op: Wim KooninV. De twee o's deden me direct denken aan Willem de Kooning, alhoewel dit geen typisch abstract-expressionistisch werk was zoals ik van hem gewoon ben", legt Jan uit.

Nieuwsgierig als hij was, onderhandelde Jan met de verkopers uit Brussel en kocht hij het schilderijtje van 46 op 56 centimeter uiteindelijk voor 450 euro. De man startte samen met zijn vrouw Chris Van Hoye (63) een zoektocht. Hij was er steevast van overtuigd dat hij een echte Willem de Kooning gekocht had en ging op zoek naar aanknopingspunten. "Het Portret van Renée was in 2014 geveild bij Christie's voor 44.000 euro. De stijl waarop dat schilderij geschilderd was, trok zò hard op dat van mij en qua afmetingen was het even groot. Ik heb er een foto van gemaakt en opgestuurd naar Christie's", zegt Jan. De dag nadien al kreeg de Turnhoutenaar telefoon om een betere foto door te sturen. Een expert wilde het onderzoeken, maar omdat Jan de herkomst niet kende, kon Christie's het schilderij niet authentiseren. Uiteindelijk stuurde Jan zijn foto naar het BBC-programma Fake or Fortune, een programma dat wetenschappelijk onderzoek verricht op historische voorwerpen. Daar namen ze de zaak heel serieus.

Jan en zijn vrouw vlogen met de BBC naar Miami, waar het Portret van Renée in handen is van een rijke dame. Een expert paste de X-ray fluorescence test toe, waarbij op basis van een chemisch onderzoek de verf in de twee schilderijen werd nagegaan. Het resultaat was direct duidelijk. De twee schilderijen werden met dezelfde verf geschilderd. 'Dit is een echte Willem de Kooning', zei de expert. Of Jan een gat in de lucht sprong op dat moment? "Ik was vooral héél blij dat mijn theorie klopte", lacht de man. "Ik was van in het begin vrij zeker dat mijn schilderij echt was." Zopas kreeg Jan het volledige rapport van het onderzoek. Daaruit blijkt dat zijn schilderij gemaakt is met precies dezelfde verf - van dezelfde leverancier en met dezelfde chemische samenstelling - als de verf op het Portret van Renée. Dus ook geschilderd in Sint-Jan-Molenbeek.
Omdat het schilderij zo bijzonder uniek is, zou het volgens dat rapport ook meer waard zijn dan het Portret van Renée, dat voor 44.000 euro geveild werd. "Mijn schilderij zou gemakkelijk 100.000 euro waard zijn omdat het voluit gesigneerd is door Willem de Kooning en dat is zeer uitzonderlijk. Het Portret van Renée is niet gesigneerd. Mogelijk is dit zelfs het eerste werk dat hij als kunstenaar ooit gesigneerd heeft", verklaart Jan trots. Wie er geportretteerd is op het doek is nog een mysterie.

Tot op vandaag is dit schilderij het enige werk van Willem de Kooning dat hij in België schilderde en nog in Belgisch bezit is. Voorlopig zal dat zo blijven, want de Turnhoutenaar bewaart het veilig in zijn kluis. Maar vanaf dit najaar trekt het van tentoonstelling naar tentoonstelling. Jan: "Eerst zal het in cultuurcentrum De Warande in Turnhout staan en nadien gaat het naar een tentoonstelling in Sint-Jans-Molenbeek. Volgend jaar gaat het voor een half jaar naar de Verenigde Staten om daar tentoongesteld te worden." Tegen dan hoopt Jan ook dat het schilderij erkend wordt door de Willem de Kooning Foundation in New York. Een officieel document van de stichting zou het schilderij nòg waardevoller maken.

Dit artikel is ook verstuurd via Whatsapp. Ook berichten op Whatsapp ontvangen van BN DeStem? Stuur BN AAN naar 0610141812.

Volledig scherm
© Thinkstock