Volledig scherm
© Thinkstock

Fileleed rond Antwerpen: 'Heldentocht in file wordt steeds lastiger'

ANTWERPEN - Stelt u zich eens voor: één lange rij stilstaande auto's van Goes tot in de buurt van Eindhoven. 141 kilometer, zoveel file stond er vorig jaar élke werkdag opnieuw op de Vlaamse snelwegen. Dat cijfer was nog nooit zo hoog. De heldentocht in de file wordt steeds lastiger. Die weinig opbeurende boodschap bracht het Vlaams Verkeerscentrum deze week.

Hardnekkig
In vergelijking met 2015 kwam er vorig jaar 5 kilometer file per werkdag bij (+3,7%), ten opzichte van 2012 zelfs 19 kilometer (+15,6%). De 'filezwaarte' - waarin ook de duurtijd van het aanschuiven zit vervat - piekte vorig jaar eveneens. In vijf jaar tijd was er zelfs een stijging met 40%. De files zijn dus niet alleen langer geworden, maar ook hardnekkiger, ze lossen veel minder snel op.

Antwerpen
Bleef de filelengte en -zwaarte in de regio Brussel vorig jaar ongeveer stabiel, de opstoppingen in de regio Antwerpen namen behoorlijk toe. Daar werd de filezwaarte bijna tweemaal zo zwaar als in 2012. Die verkeersopstoppingen in België kosten Nederlandse transportbedrijven en verladers jaarlijks vele tientallen miljoenen euro’s.

Bittere pil
De groei van de files is niet alleen een bittere pil voor wie dagelijks bumper-aan-bumper staat, het kost de Belgische economie handenvol geld. Werkgeversorganisatie Voka becijferde dat Vlaanderen vorig jaar tot 250 miljoen euro misliep door verspilde werkuren en vertraagd transport.

Ellende
En de ellende dreigt alleen maar toe te nemen. "Veertig jaar geleden zagen we dit al aankomen, maar er is nooit geïnvesteerd in nieuwe wegen, beter onderhoud en een uitbreiding van het openbaar vervoer", zegt Danny Smagghe van Touring. "Er zijn nu budgetten voor knooppunten in Antwerpen en Brussel, maar daarop is het nog jaren wachten. Zodra die werkzaamheden beginnen, zorg je ook weer voor méér file."

Toch één lichtpuntje. De toegenomen files zijn ook een beetje goed nieuws. "Het wijst er immers op dat onze economie weer aantrekt", klinkt het bij Voka.