Volledig scherm
Het exterieur van DuPont, nu Chemours, in Dordrecht. © ANP

DuPont lekte 2730 kilo giftige formaldehyde

DORDRECHT - DuPont heeft maandag bekendgemaakt dat het bedrijf tussen 10 en 12 augustus 2730 kilo van het kankerverwekkende formaldehyde heeft gelekt in haar fabriek in Dordrecht.

Het bedrijf heeft vlak voor het weekend een gesprek met de Omgevingsdienst gehad over het lek. Ook op 12 augustus heeft DuPont Dordrecht de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid al geïnformeerd over deze lekkage, maar toen kon nog geen hoeveelheid worden genoemd.

De lekkage gebeurde via een schoorsteen van 47 meter hoog, en heeft geen gevolgen gehad voor omwonenden en voor het milieu, meldt DuPont. Formaldehyde is een zorgwekkende stof. Daarom zijn tijdens de onderhoudsstop van juni dit jaar, 23 zogeheten 'formaldehyde-snuffelaars' rond de fabriek geïnstalleerd.

Blootstelling
,,Doel van deze snuffelaars is ongewenste formaldehyde-uitstoot in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken zodat blootstelling van de medewerkers en de omgeving kan worden voorkomen,'' aldus het bedrijf aan de Baanhoekweg.

De lekkage werd veroorzaakt door een gescheurde breekplaat. Het productieproces is direct na de ontdekking op 12 augustus 's morgensvroeg gestopt en een onderzoek werd gestart, aldus DuPont. Na intern onderzoek zijn verschillende technische maatregelen getroffen om herhaling van een dergelijk incident te voorkomen.

Deze technische maatregelen zijn goedgekeurd door een onafhankelijke keuringsinstantie. De productie van formaldehyde is pas weer opgestart nadat het gehele systeem uitgebreid was getest