Volledig scherm
Het verkeer kan dit weekeinde rekening houden met korrelhagel © ANP

Drie tips voor rijden (en wandelen!) op gladde wegen

BREDA - Het is deze zaterdag verraderlijk glad op de wegen in West-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen. Eerder deze week leidde de gladheid al tot verschillende ernstige ongelukken in onder andere Achtmaal, Huijbergen en Steenbergen. Belangrijk dus om even je geheugen op te frissen over wat je kunt doen om te voorkomen dat je gaat glijden.

Tip 1: Zorg dat je banden in orde zijn
De beste voorzorgsmaatregel is om winterbanden onder je auto te laten leggen. Die banden zijn van een ander soort rubber gemaakt en hebben een profiel met meer ribbels, waardoor je meer grip hebt. Je remweg wordt daardoor minder lang, dus de kans dat je op je voorganger botst is kleiner. Overigens heeft het volgens de ANWB geen zin om je bandenspanning te verlagen. Sommige mensen denken dat dat helpt, omdat je banden dan meer contact maken met de weg, maar te slappe banden zorgen er juist voor dat je auto minder stabiel op de weg ligt. Op bandjes rondrijden met een profiel dat nog maar nét door de APK komt, is overigens natuurlijk ook niet verstandig.

Tip 2: Afstand houden, ver vooruitkijken en rustig aan
Het lijkt zo voor de hand liggend, maar misschien zetten deze feitjes je toch nog even extra op scherp. Als je je snelheid verdubbelt, wordt je remweg vier keer zo lang. En als het glad is wordt dat nog eens versterkt: afstand houden en rustig aan dus! Een ander voordeel van ver voor je uit kijken is dat je dan meestal vanzelf de goede lijn instuurt, ook als je een beetje gaat glibberen. Daarnaast kun je het beste voorzichtig doen met optrekken: weinig gas en de koppeling heel rustig op laten komen.

Tip 3: Remmen: all the way of helemaal niet
Ook met verse winterbanden en buslengtes afstand tot je voorganger, kan het spannend worden als je moet remmen. Volgens de ANWB zijn er dan eigenlijk maar twee mogelijkheden: vol in de ankers, of juist helemaal bij het rempedaal uit de buurt blijven. Het antiblokkeersysteem (ABS) werkt namelijk het beste als je de remdruk hoog houdt, dus daar heb je niets aan als je voorzichtig afremt. ABS zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien, zodat je kunt blijven sturen. Als je maar een klein beetje hoeft af te remmen, bijvoorbeeld in een bocht, kun je dat het beste doen door het gas los te laten. Als de auto toch gaat glijden, probeer dan niet in paniek te raken, maar draai het stuur rustig in de goede rijrichting.


Bonustip voor wandelaars: lopen als een pinguïn
Ook als je de auto laat staan kan het gladde weer voor uitdagingen zorgen. Voor voetgangers die gladde stoepen en straten willen trotseren daarom een extra tip: loop als een pinguïn. Normaal gesproken verdeel je je gewicht tussen twee benen, maar op gladde wegen kan dat tegen je werken. Als je voorste voet niet genoeg grip heeft, ligt je namelijk zo op je billen. Door te lopen als een pinguïn, namelijk met al je gewicht op je voorste been, voorkom je een gênante valpartijen.

Dit artikel is ook verstuurd via Whatsapp. Ook berichten op Whatsapp ontvangen van BN DeStem? Stuur BN AAN naar 0610141812.