Volledig scherm
Maximaal twee biertjes halen per keer? Onze lezers zien toch wat praktische bezwaren: hoe vaak of met hoeveel mensen moet je voor een groepsrondje naar de tap? © Rick Nederstigt

Tweebiertjesregel? Pure betutteling!

Dit was uw meningWij vroegen onze lezers of ze een drankquotum aan de evenementenbar een goed idee vinden. Het idee om een maximum te stellen aan het aantal alcoholbestellingen aan de bar, kan onder BN DeStem-lezers maar op weinig bijval rekenen.

,,Mag ik tien bier, twee witte wijn en een cola?'' Zulke bestellingen zouden we over een tijd niet meer moeten horen aan de bar van bijvoorbeeld een festival of evenement. Althans, als het aan STAP ligt, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid. Eén of twee alcoholische drankjes per keer meekrijgen, dat zou moeten helpen het aantal comazuipers en minderjarige (en dus illegale) drinkers te voorkomen. Of dat een goed idee zou kunnen zijn, vroegen wij onze lezers.

Nou, nee. Slechts enkele inzenders reageerden instemmend op het plan ('Twee bier, mooi werk, nu ook nog in de voetbalstadions'). Veel anderen vonden het getuigen van pure betutteling.

Een greep uit de reacties:

Opvoeding

Ik zou het een belachelijke regel vinden als die zou worden ingevoerd. De oplossing? Gewoon zoals wij het vroeger hebben geleerd: verantwoord met drank om leren gaan door een gecontroleerde, goede opvoeding van ouders. Maar die leggen de verantwoordelijkheid van opvoeding heden ten dage het liefst weg bij een andere persoon of instantie, omdat men te druk is met carrière maken of eigen sociale bezigheden (gezellig met vrienden gaan drinken bijvoorbeeld).

School, naschoolse opvang, hobby of sportclub, of opa en oma, moeten de opvoeding maar doen. Zo dus ook de horeca, die de jeugd moet opvoeden in drankgebruik.

Misschien dat ouders dus eerst eens hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Michel van Dorst,
Rucphen

Twee is prima

Niets mis met dit idee. Meer biertjes nodig? Dan iemand mee laten lopen. Wat betreft het lekker stevig doordrinken: een rustiger tempo kan ook geen kwaad. Als je dronken wilt worden weet ik zeker dat dat prima gaat lukken.

En 'gezellig' dronken worden, dat gaat voor de meeste mensen niet op. Die worden vervelend, agressief of kruipen achter het stuur.

Dus ja, twee biertjes is prima.

Marga van Ham,
Oosterhout

Arm barpersoneel

Wat denkt het barpersoneel van dit soort ideeen? Groepen van twintig of meer personen die tien of meer keren moeten afrekenen bij een rondje?

Waarom deze symptoombestrijding? Bij een goede opvoeding leren tieners ook dat veel alcohol niet per definitie hoeft om het gezellig te hebben. Buiten dat kan een tiener als eerste ervaring met alcohol beter ziek zijn van het bier, waardoor hij alles onderkotst en twee dagen ziek is, dan met een overdosis alcohol in het ziekenhuis belanden als gevolg van de tegenwoordig zo populaire shotjes. Opvoeding, daar moeten ze eisen en regels aan stellen!

John Wijnings,
Zundert

Zelf ziekenhuis betalen

Mijn mening over comazuipers is: laat ze alle onkosten betalen die gemaakt worden, zoals die van ziekenhuizen en alles wat daarmee gemoeid is. Dit is niet meer normaal.

J. van Noort,
Breda

Schijnheilige betweters

Wie wil zich wat laten voorschrijven wat goed en niet goed is? Dat is als de paus die zijn volgelingen aanspoorde water te drinken, om zelf de beste wijn te zuipen die er is. Ouders van jongeren kunnen hun kinders erop wijzen dat te veel bier drinken minder goed is. En voor de rest: leven en laten leven. Er zijn erbij die nooit iets drinken maar desondanks tóch vroeg sterven. En 99 procent van de jeugd leert zelf met de tijd wel wat beter is.

Bij dit soort voorstellen denk ik: zijn die lui eigenlijk wel normaal? Op 8 september, mijn 77ste verjaardag, proost ik op iedereen die graag een paar pilsjes of meer drinkt, en neem ik één slokje water op alle schijnheilige betweters en droogkloten. Voor mij gaat er geen dag voorbij zonder drie of vier bier.

Rocco Martignoni,
St. Gallen, Zwitserland

Ruzie in de rij

Heeft STAP nu echt geen idee wat er speelt in de (evenementen)maatschappij? Twee bier halen op een evenement waar tienduizend mensen rondlopen... Dat betekent dat wanneer iedereen slechts één drankje zou drinken, er vijfduizend mensen aan de bar komen staan, omdat ze ieder slechts twee drankjes mogen halen. Met een mannetje of vijftig aan barpersoneel moet iedere barman dus al gauw honderd mensen voorzien.

Ik kan me voorstellen dat dit niet helemaal eerlijk zal gaan in de rij. Een klein opstootje hier, een duwtje daar, een keer schelden omdat er wordt voorgedrongen. En als je dan eindelijk je twee bier hebt gescoord en richting podium wandelt, loopt iemand tegen je aan, waardoor één biertje uit je handen valt. Mag je weer achteraan sluiten.

Als ik er zo over nadenk, kom ik niet verder dan dat ze bij STAP ook niet bepaald zin hebben om ooit een teamuitje te organiseren. Tenzij ze als een kudde makke lammetjes achter elkaar aan naar de bar willen hobbelen... laat staan dat ze daar zelf weten wat 'vrienden' zijn. Maak je druk over je eigen leven, in plaats van dat van een ander aan banden te leggen!

Tony Schapendonk,
Breda

  1. West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    BREDA - De krapte op de arbeidsmarkt neemt sterk toe. Dat blijkt uit cijfers van het UWV in West-Brabant. Het aantal WW-uitkeringen daalde in een jaar tijd met 17 procent. Volgens het UWV blijft de groeiende vraag naar personeel niet langer beperkt tot de ict- en technische beroepen, maar komen daar tal van andere beroepen bij. Er is ook een alsmaar grotere vraag naar hoveniers, koks, schoonmakers, horecamedewerkers, bus- en vrachtwagenchauffeurs.