Volledig scherm
Stormschade. © Saskia Berdenis van Berlekom

Topdrukte voor dakdekkers en glaszetters na storm van donderdag

Dakpannen die alle kanten opvlogen, complete daken die wegsloegen, kapotte ruiten. De storm die donderdag over het land raasde, heeft een spoor van vernieling achtergelaten. Dakdekkers en glaszetters hebben het razend druk.

Bij Michael van Haperen van het gelijknamige dakbedekkingsbedrijf in Breda stond de telefoon roodgloeiend. “En eigenlijk nog steeds.”

 Hij spreekt van meer dan honderd meldingen, de meeste in Breda en omstreken, maar ook verder weg. “Zo zijn we donderdag bij een appartementencomplex in Hoogvliet geweest waar het complete dak van afgewaaid is. En hier in Breda zijn we druk bezig geweest bij een woning in de Baronielaan. Ook daar was het dak eraf.”

Met dertig man is Van Haperen continu bezig om reparaties uit te voeren. “En we werken zaterdag en mogelijk zondag nog gewoon door.” Het gaat om weggeblazen dakpannen, zonnepanelen en lichtkoepels, maar dus ook complete daken, aldus Van Haperen.

Zijn mensen hebben donderdag veelal noodherstel verricht. “Vandaag zijn we op die plekken begonnen met definitief herstel.” En er bellen volgens hem nog veel mensen die er vandaag pas achter zijn gekomen dat hun dak schade heeft opgelopen. 

Garageboxen

Het is niet voor het eerst dat het alle hens aan dek is voor de Bredase dakdekker. Hij herinnert zich de storm in februari 2014. “Toen zijn in de Acaciastraat, in Tuinzigt, de daken van negen woningen gewaaid.

Ook bij Hilkhuysen Dak Techniek in Zevenbergen rinkelt de telefoon maar door. “Het is ontzettend druk”, bevestigt Mieke Heuts. “Heel veel weggewaaide dakpannen, daken die er af zijn geslagen, garageboxen waar de dakbedekking over de hele lengte weg is. Vanalles eigenlijk.”

De dakdekkers van Hilkhuysen zijn continu in de weer. “De mannen rijden met een lijstje rond en proberen de ergste nood op te lossen. We komen veel daken tegen die eigenlijk al aan vervanging toe waren, maar waar mensen dat hebben uitgesteld. Die zijn nu dus in de problemen gekomen."

Ook de glaszetters rijden af en aan om schade te herstellen. Bedrijfsleider Stephan Kapitein van Glasservice Brabant BV, met hoofdkantoor in Breda, spreekt van een 'gekkenhuis'. "De telefoon staat roodgloeiend. We krijgen meldingen van Bergen op Zoom tot Den Bosch. Van mensen die hun ramen met die storm openzetten. De wind komt eronder en dan slaat de ruit kapot. Of mensen die even naar buiten lopen, de deur niet goed vasthouden, pats kapot. Dakpannen die op serres zijn gevallen of op lichtkoepels."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

Het staat iedereen vrij om in een boerka te lopen.

  • Eens (0%)
  • Oneens (100%)
5 stemmen