Jumbo en Hema gaan samenwerken.
Volledig scherm
Jumbo en Hema gaan samenwerken. © Persbureau Jumbo

Samenwerking Hema en Jumbo: straks Hema-artikelen te koop in de supermarkt

VEGHEL - Jumbo Supermarkten en HEMA gaan samenwerken in Nederland en België. Zowel in de winkels als in sponsoring van sportploegen. 

Concreet houdt dit volgens een woordvoerder van Jumbo in dat er non-food artikelen van de HEMA in de schappen van Jumbo Supermarkten komen te liggen. ,,Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke artikelen zoals keukengerei”, zegt de woordvoerder. 

Ook een mogelijk co-sponsorschap door HEMA van de schaats- en wielerploeg Team Jumbo Visma is onderwerp van de lopende gesprekken.

Geruchten

Volgens andere media zullen op termijn tientallen HEMA-winkels op toplocaties veranderen in Jumbo Supermarkten. De woordvoerder van Jumbo zegt niet te weten waar die informatie vandaan komt. ,,We gaan niet in op geruchten en speculaties.” 

Eind dit jaar

Wanneer de samenwerking precies ingaat, kan de woordvoerder nog niet zeggen. ,,De plannen worden verder uitgewerkt. We hopen voor het eind van dit jaar met verdere details te komen.” Of de vestigingen van La Place (eigendom van Jumbo) bij de samenwerking worden betrokken, laten de woordvoerders van Jumbo en HEMA in het midden.

Albert Heijn

De samenwerking die Hema eerder aankondigde met Albert Heijn is van de baan. Er zou een proefwinkel worden geopend, maar in de praktijk is dit nooit van de grond gekomen. Waarom deze samenwerking is mislukt, wil HEMA niet zeggen. ,,In goed overleg met Albert Heijn hebben we besloten niet samen verder te gaan’’, aldus HEMA-woordvoerder René Struijs.

Franprix

Het is niet de eerste keer dat de HEMA samenwerking aangaat met andere supermarkten. De keten verkoopt sinds een paar maanden onder meer keukenartikelen, woningdecoratiespullen, schrijfgerei, kleding en woningtextiel in Franprix-supermarkten in Frankrijk. In deze winkels staan speciale HEMA-schappen, het is de bedoeling dat deze werkwijze ook in de Jumbo-winkels wordt uitgevoerd.

HEMA heeft al langer de strategie om niet langer alleen in de eigen filialen artikelen te verkopen, het bedrijf wil zich meer ontwikkelen tot merk. Zo zijn er dit jaar samenwerkingen aangegaan met Wehkamp in Nederland en Walmart in Canada en de VS. Ook opent het warenhuis veel winkels in Europa en het Midden-Oosten.

Schuldenlast

Door de grote schuldenlast van 750 miljoen euro moet HEMA op zoek naar lucratieve samenwerkingsverbanden. Eigenaar Marcel Boekhoorn reageerde eerder deze week nog hevig ontstemd op een analyse van het Britse Everest Research. Everest is van mening dat het warenhuis failliet dreigt te gaan als Boekhoorn geen grote kapitaalinjectie doet. Volgens de Britten zou de liquiditeitspositie van HEMA in 2020 zakken van 62 naar 18 miljoen euro. De HEMA-directie herkent zich niet in de bedragen van het onderzoeksbureau en overweegt juridische stappen tegen de Britten.

Boekhoorn nam HEMA ruim een jaar geleden over van Lion Capital, een Britse durfinvesteerder.