Volledig scherm
Foto ter illustratie © Nils Bornemann

Roosendaalse bijthond Ziva (nog) niet terug naar baasje

BREDA/ROOSENDAAL - De Roosendaalse hond Ziva hoeft van de rechter niet terug naar zijn baasje. De eigenaar had bezwaar gemaakt tegen het besluit van burgemeester Jacques Niederer om de hond in beslag te nemen, afgelopen week besloot de rechtbank Zeeland-West-Brabant dat de inbeslagneming terecht was.

De Mechelse herder Ziva werd 14 september in beslag genomen omdat hij een paar dagen daarvoor een 11-jarig kind meerdere malen beet. De jongen werd behandeld in het ziekenhuis en houdt er littekens op zijn bovenbeen aan over.

Ernstig letsel

Begin vorige maand vroeg de eigenaar om de voorlopige voorziening om de hond terug te kunnen krijgen. De rechter oordeelt nu dat Niederer Ziva inderdaad in beslag had mogen nemen 'gezien de ernst van het letsel' en dat Ziva losliep in een gebied waar ook kinderen spelen en dat de eigenaar 'niet heeft waargenomen dat de jongen ernstig verwond was'. 

Werkhond

Na de inbeslagneming werd Ziva getest door het assessmentteam van de Universiteit Utrecht. Volgens dat team kan Ziva 'gelet op het onverantwoord gedrag van de eigenaar' niet naar de eigenaar kan terugkeren. De hond kan beter als werkhond bij een nieuwe eigenaar terecht, of als dit niet binnen een bepaald tijdsbestek kan, geëuthanaseerd worden.

Tot slot zegt de rechter dat de burgemeester in overleg met de eigenaar(s) van Ziva een besluit zal moeten nemen. "De burgemeester heeft kennis genomen van het voorlopige vonnis en wacht de ontwikkelingen af", zegt een woordvoerder van de gemeente Roosendaal.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

Het staat iedereen vrij om in een boerka te lopen.

  • Eens (0%)
  • Oneens (100%)
5 stemmen