Hoe komt het dat leerlingen het niet redden op hun school?

BREDA/OOSTERHOUT/ETTEN-LEUR - Hoe komt het dat leerlingen het niet redden op de school waar ze zitten?  Dat ze een stapje terug moeten doen: van VWO naar havo of van havo naar vmbo?Is het de maatschappelijke druk alleen of heeft het ook te maken met de kwaliteit van het schooladvies?

Het Regionaal Samenwerkingsverband passend onderwijs Breda e.o. gaat onderzoek doen naar de kwaliteit van het schooladvies op de basisschool. Mogelijk dat er een verband is met de toenemende 'afstroom'  van leerlingen; leerlingen die van school moeten wisselen omdat zij het niveau niet aankunnen.

Te hoog

 ,,Het zou wel eens kunnen zijn dat er te hoge schooladviezen worden gegeven", zegt directeur Frank Hessels van RSV Breda e.o. ,, Ik doel daarmee ook op de kwaliteit van het cito-advies of een andere eindtoets. Het is maar de vraag of dat advies het beste is. Naar mijn idee is het advies van de leerkracht leidend, die weet hoe een kind in elkaar zit."

Onder het RSV vallen 65.000 leerlingen in de regio Breda/Etten-Leur en Oosterhout, waaronder 23.000 leerlingen in het voortgezet. Het komende jaar worden leerkrachten uit groep 8 geïnterviewd  over het advies aan hun leerlingen en hoe dat in de praktijk is uitgepakt. 

Terugloop vmbo

Waarschijnlijk wordt dan ook meer duidelijk over de terugloop van het aantal vmbo'ers. Landelijk gezien is er een daling van 8 procent op de meest praktische vmbo-opleiding. Een tekort aan echte  vakmensen dreigt. Volgens Hessels is die daling niet in alle regio's te zien: ,,Alleen in Breda loopt het aantal vmbo'ers terug maar niet in Oosterhout en Etten-Leur. Hoe dat komt? Ook dat gaan wij onderzoeken. "

Volledig scherm
Achtstegroepers van basisschool de Hobbit in Oosterhout buigen zich over een centrale eindtoets, voorheen Citotoets. Archieffoto Rene Schotanus/Pix4profs © RENE SCHOTANUS
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Kolencentrales eerder sluiten is geen echte oplossing voor het klimaatprobleem.

  • Eens (69%)
  • Oneens (31%)
1127 stemmen