Waarschuwing voor overstekend wild.
Volledig scherm
Waarschuwing voor overstekend wild. © ANP

Geurpaal en super-reflector verjagen wild van Brabantse wegen

DEN BOSCH - De provincie Brabant gaat experimenteren met nieuwe reflectoren en speciale 'geurpalen' die moeten voorkomen dat wilde dieren zo maar de weg oprennen. Overstekend wild kunnen voor veel schade en leed zorgen. Zo zijn er begin deze maand nog veertien wilde zwijnen doodgereden op een snelweg bij Maarheeze.

Zowel de fracties van VVD als Partij voor de Dieren in Provinciale Staten willen dat er iets gebeurt om te voorkomen dat overstekend wild tot nog meer problemen leidt. Dat wordt dan een kwestie van maatwerk, want alleen maar hekken wegzetten is niet genoeg, laten Gedeputeerde Staten weten. Wat wel kan helpen is onder meer de aanleg van meer wildtunnels.

Brabant heeft ook met belangstelling gekeken naar een proef van ProRail met speciale paaltjes die een geur afscheiden waar wilde zwijnen niet tegen kunnen, zodat ze niet over het spoor gaan dwalen. Die test is, in combinatie met het plaatsen van hekken, redelijk succesvol. Het aantal zwijnen dat is geraakt door treinen is met twintig procent afgenomen. De hoop was dat deze geurpaal-methode ook tegen reeën ingezet zou kunnen worden, maar dat valt blijkbaar erg tegen.

De nieuwe reflector,  Multi Wildschutz Warner.
Volledig scherm
De nieuwe reflector, Multi Wildschutz Warner. © doublee.be

Hogere verwachtingen heeft het provinciebestuur van paaltjes met een nieuw soort reflector: de Multi Wildschutz Warner. Daarop zitten meerdere reflectoren, die zo effectief zijn dat wilde dieren wel twee keer nadenken voordat ze zomaar een weg oversteken. Brabant denkt dat deze reflector goed te combineren is met de ‘zwijnen-werende geurpalen’.

Poll

Het staat iedereen vrij om in een boerka te lopen.

  • Eens (0%)
  • Oneens (100%)
5 stemmen