Volledig scherm
Badgasten hebben een op het strand een grot gegraven bij West 1 in Zoutelande. © Stichting Strandexploitatie Veere

Gegraven grot aangetroffen op strand bij Zoutelande

ZOUTELANDE - De strandwacht van Zoutelande heeft maandagochtend een gegraven grot aangetroffen op het strand bij West 1 in Zoutelande. Stichting Strandexploitatie Veere en de strandwacht van Zoutelande noemen het bouwwerk gevaarlijk.

Badgasten hebben een put van meer dan anderhalve meter diep achtergelaten met een grot. De strandwacht vond het bouwsel 's ochtends tijdens een onderhoudscontrole. De put is weer dichtgegooid, meldt Stichting Strandexploitatie Veere op haar Facebookpagina

Volgens Ben Altena, hoofd van de strandwacht in Zoutelande, zijn dergelijke bouwsels hartstikke gevaarlijk. Voor kinderen is het spannend om erin te spelen, maar het risico op instorting is aanzienlijk. Het stuk strand rond de plek van deze grot heeft geen vaste structuur. Dat maakt het risico op instorting extra groot. "De grot was niet enorm: je zou er net in kunnen kruipen. Maar vooral omdat de hele kuil zo diep is en de wanden zo steil zijn wordt het risico op bedelving groot."

Volgens Altena komt het vaker voor dat badgasten dit soort kuilen graven, op het strand bij Zoutelande zijn er dit jaar alleen al drie of vier aangetroffen. "Vooral kinderen die niet uit Zeeland komen en hun ouders schatten de risico's niet goed in", vertelt Altena. Als voorbeeld noemt hij een incident van zo'n zes jaar geleden bij Domburg, waarbij iemand in een duinvoet groef, bedolven raakte en overleed. 

Wanneer een kuil dieper wordt dan middelhoog, moet hij dicht van de strandwacht. "Anders moet er, wanneer de kuil instort, te diep gegraven worden. Dan wordt het lastig de bedolven persoon tijdig van zuurstof te voorzien..."

Poll

Het staat iedereen vrij om in een boerka te lopen.

  • Eens (0%)
  • Oneens (100%)
5 stemmen