Volledig scherm
Flowserve in Etten-Leur. © Google Streetview

Flowserve schrapt 120 banen in Etten-Leur en Roosendaal

ETTEN-LEUR/ROOSENDAAL – Het bedrijf Flowserve schrapt 120 arbeidsplaatsen bij vestigingen in Etten-Leur en Roosendaal. Zo’n zestig vaste en zestig tijdelijke banen komen naar verwachting per 1 november te vervallen binnen een wereldwijde afslanking van het concern dat industriële pompen, kleppen en afdichtingen maakt.

Het personeel werd afgelopen woensdag ingelicht aan de hand van een presentatie waaruit blijkt dat Flowserve al een aantal jaren worstelt met een verslechterende marktsituatie met name als gevolg van de lage olieprijzen. Zo’n anderhalf  jaar geleden besloot de leiding van de multinational tot capaciteitsverlaging op mondiaal niveau om de tegenvallende cijfers op te krikken.

Productie naar het buitenland

De vestiging Etten-Leur produceert onder meer pompen voor nieuwbouw en dat is de sector die het hardst geraakt wordt door de lage olieprijzen, zegt directeur Rob Nuijten. “Daar stoppen wij mee, die productie wordt overgeheveld naar Italië, Mexico en Argentinië waar goedkoper gewerkt wordt. De reparatietak, de productie van reserve-onderdelen en de testafdeling blijven behouden."

De leegkomende ruimte in Etten-Leur wordt straks gebruikt voor de productie van afdichtingen die nu nog aan de Borchwerf in Roosendaal gemaakt worden. “Het pand Borchwerf gaat in de verkoop, de vestiging Rechtzaad blijft gehandhaafd”, zegt directeur Nick Schillemans, die wil benadrukken dat het vooralsnog om plannen gaat.

'Zwarte dag'

De directeuren gaan binnenkort in overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden over een ‘zo goed en eerlijk mogelijk sociaal plan’ voor het personeel. Dat krijgt daar vermoedelijk in juli duidelijkheid over. Schillemans en Nuijten noemen afgelopen woensdag ‘een zwarte dag’, maar wijzen tegelijkertijd ook op de beoogde toekomstbestendigheid van het bedrijf. “We blijven met zo’n 650 werknemers een belangrijke werkgever voor de regio en hopen door concentratie op de aftermarket-activiteiten (onderdelen, onderhoud en ondersteuning) een duurzame toekomst op te bouwen."

Van de vakbonden kan nog niemand reageren op de voorgenomen maatregelen.

Flowserve is een van oorsprong Amerikaans bedrijf met 18.000 werknemers op 245 locaties in 55 landen. 

Volledig scherm
Premier Mark Rutte praat met een werknemer van een vestiging van Flowserve tijdens een werkbezoek aan de regio West-Brabant. © ANP