Zorgkosten coronacrisis lopen in de miljarden
PrinsjesdagDe coronacrisis trekt een zware wissel op de zorgbegroting. Dit en volgend jaar trekt het kabinet in totaal 6,7 miljard euro uit voor de bestrijding van het virus.
Het geld gaat onder meer naar extra testcapaciteit, meer IC-capaciteit en vaccinontwikkeling. Voor de bonus van zorgmedewerkers is in 2020 en 2021 in totaal 2,16 miljard euro beschikbaar.
Eerder heeft de regeringscoalitie besloten van dat geld dit najaar een bonus van netto 1000 euro uit te keren. In 2021 komt er een tweede bonus van netto 500 euro bij.
Het kabinet wil daarnaast het werken in de zorg aantrekkelijker maken. Zo komt er komende jaren extra geld vrij voor minder werkdruk en minder administratieve lasten.
Extra jaar geld voor jeugdzorg
In 2022 ontvangen gemeenten nog 300 miljoen euro extra voor de jeugdzorg. Hiermee verlengt het kabinet de tijdelijke extra middelen die lokale overheden afgelopen jaren hebben ontvangen als compensatie voor de extra groei in de jeugdzorg.
Verder wil het kabinet er meer in investeren dat mensen gezond blijven. In 2021 is dus 12 miljoen euro extra beschikbaar voor beschikbaar om - vooral via gemeenten en lokale organisaties - te werken aan preventie. En vanaf volgend jaar is 4,8 miljoen euro meer per jaar vrijgemaakt om het aantal zelfmoorden en zelfmoordpogingen terug te dringen.
Tot slot: voor 2021 raamt het kabinet een zorgpremie van 123 euro per maand, oftewel 1476 euro per jaar. Dit betekent een groei van enkele euro’s per maand. Het verplicht eigen risico blijft staan op 385 euro. De zorgtoeslag wordt komend jaar verhoogd met 44 euro voor alleenstaanden en 99 euro voor meerpersoonshuishoudens.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
OM vervolgt Volt-leden niet voor smaad en laster in kwestie-Gündogan
Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte van Nilüfer Gündogan geseponeerd. Het Kamerlid betichtte haar voormalige partij Volt en een aantal partijleden van smaad en laster. Volgens het OM dient Gündogan, die begin dit jaar uit de fractie van Volt werd gezet, ‘een andere weg dan de strafrechtelijke weg’ te bewandelen. -
met Video
Nederlandse militairen gaan Oekraïners trainen in Verenigd Koninkrijk
Nederlandse militairen gaan binnenkort in het Verenigd Koninkrijk ‘op grote schaal’ Oekraïense soldaten trainen in schieten en medische hulp op het slagveld. Nederland sluit zich aan bij de Britten, die eerder al zo'n initiatief hadden aangekondigd. Zij hebben het plan om in totaal 10.000 Oekraïners op te leiden. -
PREMIUM
Boeren gaan niet in op Remkes’ uitnodiging: ‘Als doelen vaststaan, waar moeten we dan over praten?’
Stikstofmediator Johan Remkes stelt dat er ‘geen taboes’ zijn, maar toch dreigt er een lege gesprekstafel nu agrariërs de bemiddelingspoging boycotten en blijven actievoeren. Hoe komt het land uit de impasse? -
PREMIUM
China ‘straft’ Taiwan voor verwelkomen Pelosi: ‘Je weet hoe gevoelig dit bezoek ligt’
Aan alle kanten van Taiwan toont China met militaire oefeningen de spierballen en er zijn economische sancties ingesteld. Maar nu de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi Taiwan verlaten heeft, lijkt de druk van de ketel. ,,China heeft geen belang bij een militair conflict.”
-
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
SGP/ChristenUnie Europees niet meer op één lijst
SGP en ChristenUnie gaan in 2024 voor het eerst in 38 jaar met gescheiden lijsten de Europese verkiezingen in. Het initiatief voor de scheiding ligt bij de ChristenUnie, de SGP spreekt van ‘een pijnlijke breuk’. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen.