Woningcorporaties moeten de komende drie jaar de huren voor laagste inkomens verlagen
In ruil voor de afschaffing van de verhuurdersheffing per 2023 heeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) bindende prestatieafspraken gemaakt met woningcorporaties, gemeenten en de Woonbond. Er moeten twee keer zoveel sociale huurwoningen worden gebouwd en voor de laagste inkomens wordt de huur verlaagd.
Daarnaast moeten ruim 675.000 huizen worden verduurzaamd. Meer dan 1,5 miljard euro wordt besteed aan de verbetering van woningen en de aanpak van vocht- en schimmelproblemen. Deze afspraken zijn donderdag op het ministerie van Binnenlandse Zaken door de betrokken partijen ondertekend.
Door de afschaffing van de verhuurdersheffing per 1 januari komt er jaarlijks zo’n 1,7 miljard euro aan investeringsruimte vrij voor corporaties. Daar staan nationale, bindende afspraken tegenover. Om het tekort aan sociale huurwoningen en de lange wachtlijsten daarvoor aan te pakken, moeten corporaties hun bouwproductie opschroeven naar circa 30.000 woningen rond 2030. Nu bouwen de corporaties jaarlijks zo’n 15.000 huurwoningen.
Daarnaast moeten 50.000 huizen worden gebouwd waar bewoners een huurprijs tussen de 850 en 1000 euro per maand voor moeten gaan betalen. Dat zijn zogeheten middenhuurwoningen. Deze huizen moeten voor 2024 zijn gerealiseerd.
Beluister hier de politieke podcast
Huren verlagen
Woningcorporaties moeten de komende drie jaar de huren voor de laagste inkomensgroepen verlagen. De koppeling met de inflatie wordt losgelaten. Huishoudens met een inkomen op of onder 120 procent van het sociaal minimum krijgen een eenmalige huurverlaging tot 550 euro.
Hiervan profiteren iets meer dan een half miljoen huishoudens, die omgerekend gemiddeld 57 euro per maand minder huur hoeven te gaan betalen. Deze huurverlaging komt in de plaats van de generieke huurbevriezing die voor 2024 op de planning stond.
In 2030 moeten 450.000 bestaande woningen van corporaties van het gas zijn afgekoppeld. De huurders van deze woningen, evenals die van de 675.000 huizen die worden verduurzaamd, krijgen geen huurverhoging. Op deze manier kunnen de huurders van de isolatiemaatregelen profiteren.
Investeren in woningverbetering
Tot en met 2030 investeren corporaties elk jaar 200 miljoen euro in woningverbetering. Daarbij ligt de nadruk op een snellere aanpak vocht en schimmel, loden leidingen en brandveiligheid. Nog eens 75 miljoen euro per jaar steken woningcorporaties in de verbetering van de leefbaarheid in wijken.
Tussen nu en 2031 is er voor de nieuwbouw, huurverlaging, verduurzaming en woningverbetering een totaalbedrag van bijna 120 miljard euro beschikbaar.
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
PREMIUMUpdate
Coalitie hekelt bemoeienis van Financiën met stikstofaanpak: 'Hoe verzin je het?’
VVD en CDA vinden dat het ministerie van Financiën zich buiten de discussie over de stikstofaanpak had moeten houden, omdat er al een afspraak lag in het regeerakkoord. Het goedkopere plan dat Financiën aandroeg heeft voor onnodige verwarring gezorgd, menen zij. -
PREMIUM
Woningnood groeit: Amsterdam komt duizenden huizen tekort voor kwetsbare groepen
Amsterdam komt in 2030 zo’n 10.000 tot 15.000 woningen tekort voor kwetsbare groepen. Vooral mensen in de daklozenopvang hebben het zwaar. Wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting) zegt ‘pijnlijke keuzes’ te moeten maken om de kwetsbare groep te verkleinen. -
Half miljard uit fonds versneld naar stikstofplannen provincies
Het kabinet haalt alvast een half miljard euro uit het stikstoffonds naar voren om plannen die provincies al klaar hadden liggen uit te voeren. Minister Christianne van der Wal wil zo ‘verloren jaren’ voorkomen. Gedwongen uitkoop van boeren is niet aan de orde, benadrukt ze. -
Nederland hoeft nog geen energiebedrijven te redden
In Frankrijk en Duitsland wordt met miljarden gesmeten om energiebedrijven van de ondergang te redden. Maar in Nederland is staatssteun vooralsnog niet aan de orde.
-
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
Hulporganisaties schrijven brandbrief: ‘Premier Rutte moet leiding nemen in asielcrisis’
Premier Mark Rutte moet de leiding nemen om de problemen rond de asielopvang in ons land op te lossen. Die oproep doen vijf hulporganisaties in een brandbrief aan de premier.