Willekeur bij asielprocedure: te veel hangt af van wie aanvraag in behandeling neemt
De manier waarop asielaanvragen worden afgehandeld, is onder de maat. Wanneer asielzoekers een aanvraag doen om in Nederland te mogen blijven hangt er te veel af van wie ze toevallig tegenover zich krijgen.
Sommige medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zijn naar eigen zeggen ‘te goedgelovig’, anderen wijzen aanvragen sneller af. Daarnaast is er vooral veel tijdgebrek.
De Inspectie Justitie en Veiligheid waarschuwt vandaag in een rapport voor een ‘kwetsbare situatie’, waarbij de beslissing over een asielaanvraag ‘te veel afhankelijk wordt van de individuele beslismedewerker’. Zij beslissen of een asielverhaal geloofwaardig is of niet. Subjectiviteit en beslissingen op basis van onvolledige informatie liggen daarom op de loer.
Meer geld en mensen
De inspectie nam de asielaanvraag tussen juni 2020 en juni 2021 onder de loep na signalen dat die onder druk staat. Dat is ook het geval, concludeert de inspectie nu. De Inspectie wil dat de IND meer mensen en geld krijgt, zodat de medewerkers meer tijd krijgen voor het grondig en zorgvuldig afhandelen van asielaanvragen.
De reguliere asielprocedure waarin wordt besloten of iemand recht heeft op asiel mag inmiddels maximaal negen dagen duren, maar dat was nog acht dagen in de periode dat de inspectie het onderzoek deed. In die tijd moet een IND’er de twee gesprekken met de asielzoeker voeren, informatie verzamelen, zich verdiepen in het land van herkomst, de identiteit en reisroute van de asielzoeker vaststellen en waarom diegene asiel wil in ons land. Voor de voorbereiding daarop is geen tijd ingeruimd, waardoor medewerkers dat in hun vrije avonduren doen of in pauzes.
Medewerkers voelen druk om de aanvragen snel af te handelen, zo blijkt uit interviews die de inspectie afnam bij een aantal IND’ers. Zij spreken asielzoekers die al jaren in een asielzoekerscentrum zitten en al die tijd uitzien naar de behandeling van hun aanvraag. ,,Dan denk ik: iemand is al drie jaar aan het wachten op dit moment [...], dus dan doe ik er alles aan om het af te krijgen. Dus je eet achter je bureau en je gaat door tot het gehoor af is.” Als dat niet lukt, komt een asielzoekers in een verlengde asielprocedure terecht, waardoor zij nog langer moeten wachten op een beslissing.
Heel druk
IND-medewerkers krijgen geen structurele feedback. IND’ers geven bij de inspectie aan dat er ‘helemaal geen tijd is’ voor ‘een collegiale toets’. ,,Ook al zou je graag willen dat iemand meeleest, ja, iedereen is heel druk. Dus om nog ergens op een dag last minute een uur lang nóg een zaak te gaan lezen is gewoon lastig.” Het overleg tussen collega’s dat er wel is, is ‘te vrijblijvend’.
Er kan wel extra hulp worden ingeroepen voor aanvragen van lhbti-asielzoekers of iemand die zich heeft bekeerd of juist afgekeerd van een geloof. Ook is er een speciale afdeling voor asielzoekers die worden verdacht van oorlogsmisdaden. Maar in die zogeheten Unit 1F is weinig vertrouwen. Om een aanvraag door die afdeling te laten overnemen, moeten er concrete aanwijzingen zijn en moet de zaak voldoen aan allerlei juridische kaders. Dat is meestal niet het geval, wat op onbegrip stuit bij medewerkers die ‘een onderbuikgevoel’ hebben bij een asielzoeker.
Het geschetste beeld is geen verrassing voor VluchtelingenWerk Nederland. Die organisatie ziet medewerkers van de IND al jaren met onvoldoende informatie onder hoge tijdsdruk werken. Hierdoor is er volgens de organisatie “te weinig oog voor de menselijke maat”.
De IND laat in een verklaring weten dat een deel van de aanbevelingen al is opgepakt. De dienst herkent het beeld dat medewerkers vooral bij complexe aanvragen soms onvoldoende tijd hadden om bijvoorbeeld extra te horen of informatie over het land van herkomst te verzamelen. In juni vorig jaar is daarom de procedure aangepast en is het mogelijk om een 6- of 9-daagse procedure te volgen, afhankelijk van de complexiteit.
Kijk onze trending nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutte: ‘Ik ga niet in gesprek met relschoppers die met moker op politieauto rammen’
De complete Tweede Kamer wijst het geweld bij boerenprotesten af. Een onafhankelijke bemiddelaar moet de stikstofimpasse doorbreken en een nieuwe wet moet intimidatie bij politici thuis strafbaar maken. -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. -
1
Kamer in 1,5 uur akkoord met megaorder voor extra straaljagers en drones
De Tweede Kamer geeft groen licht voor de aanschaf van zes extra F-35-jachtvliegtuigen en vier drones. Het kabinet wil het wapentuig nog voor het eind van de zomer bestellen voor een kleine 1,1 miljard euro. -
PREMIUMAnalyse/met video
Oorlogstaal in stikstofdebat, maar juist subtiele teksten waren waarschuwing voor de boer
De oorlogstaal van het boerenprotest sijpelt door naar het parlement. Daar reppen partijen van boerenhaat, euthanasie, burgeroorlog en propagandatactieken. Maar juist de subtielere teksten bevatten zorgwekkende signalen voor de boeren.
-
PREMIUM
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
parlementaire enquête
Groningers waren eerst nog trots op de gasbel, maar dat veranderde snel
Jaren voelden Groningers zich genegeerd als ze aan de bel trokken over de bevingen in hun woongebied. Tijdens de parlementaire enquête naar de gasboringen kunnen ze eindelijk hun onmacht in Den Haag verwoorden. -
PREMIUMOnder politici
Ook 25 jaar geleden moest de minister beveiligd worden, ook toen waren boeren boos
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: boerenprotesten worden al snel een culturele clash.