Volledig scherm
© ANP XTRA

Werkgevers discrimineren nog steeds, maar wel minder

Werkgevers lijken bij sollicitaties nog altijd te discrimineren op basis van afkomst, hoewel minder dan in 2015. Dat blijkt uit een onderzoek met fictieve cv’s, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij een sollicitatie maken mensen met een migratieachtergrond minder kans op een reactie dan mensen zonder die achtergrond.

Staatssecretaris Tamara van Ark en minister Koolmees (Sociale Zaken) brachten de uitkomsten vanmorgen naar buiten. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van 707 fictieve cv's, die online weren geplaatst. Daarna werd gekeken hoe vaak die cv’s werden bekeken en hoeveel mailtjes en telefoontjes er van werkgevers en recruiters binnenkwamen. Alleen tussen mensen met en zonder een migratieachtergrond was er een duidelijk verschil in het aantal reacties.

De krappe arbeidsmarkt heeft waarschijnlijk een gunstig effect op de positie van oudere werkenden en mensen van buitenlandse afkomst. Dat houdt in dat, als de economie weer afzwakt, discriminatie weer kan toenemen. Doorlopende aandacht is daarom noodzakelijk, schrijven Van Ark en Koolmees in een brief aan de Kamer. Ze vinden ook dat voortdurend onderzoek moet worden gedaan, omdat er geen eenduidig beeld komt uit de verschillende studies op dit gebied. 

Vier jaar geleden waren er overigens nog wel bewijzen dat werkgevers discrimineren op basis van leeftijd. Van discriminatie op basis van geslacht was toen geen sprake, en ook nu niet.

Boete

‘Er ligt nog veel werk voor ons’, aldus Koolmees en Van Ark, die benadrukken dat aanpakken van discriminatie ‘geen eenvoudige opdracht’ is. 

Het kabinet overweegt werkgevers en uitzendbureau's die zich schuldig maken aan discriminatie te straffen met boetes tot 4500 euro. Ook wordt hun wangedrag bekendgemaakt, staat te lezen in een wetsvoorstel, dat sinds maandag ter consultatie is aangeboden. 

Werkgevers zijn straks verplicht om beleid te voeren dat discriminatie bij werving en selectie moet tegengaan. Ze moeten daarbij specifiek aangeven hoe discriminatie wordt voorkomen. Doen ze dat niet, dan kan de inspectie ingrijpen, met een waarschuwing. Wordt daar niks mee gedaan, dan kan een forse boete worden opgelegd. De inspectie kon al langer boetes opleggen als op de werkvloer wordt gediscrimineerd.