Wereld beloofde ‘maximale’ sancties tegen Poetin, maar wordt dat nu gedaan? Nee, zeggen critici
VideoHet regende harde woorden en veroordelingen door wereldleiders aan het adres van ‘dictator’ en ‘agressor’ Vladimir Poetin. En er worden ‘maximale’, ‘niet eerder vertoonde’ sancties genomen tegen Rusland. Maar toch wordt één middel niet ingezet, klagen criticasters.
De Amerikaanse president Joe Biden zegt het te willen, de Britse premier Boris Johnson ook, net als verschillende landen van de EU. Toch wordt Rusland vandaag waarschijnlijk níet uit het betalingssysteem SWIFT gezet. En dat zit critici niet lekker.
SWIFT (the Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) is namelijk het belangrijkste wereldwijde middel voor banken om te communiceren en betalingen mogelijk te maken. Het in België gevestigde bedrijf zou je kunnen zien als hét ict-systeem voor het wereldwijde bankverkeer. Ter illustratie: in 2020 werden zo'n 38 miljoen transacties per dag (!) via het systeem gedaan.
De roep om Rusland - naast tal van andere financiële sancties - uit te sluiten van SWIFT, klinkt daarom sinds gisteren niet alleen in de VS en het VK, maar ook in tal van Europese hoofdsteden. Toch lijken de EU dit middel nog achter de hand te willen houden. Premier Mark Rutte zei er gisteravond over: ,,Veel collega's hebben er voor gepleit dat nu al te doen, maar er moet, vinden anderen, eerst onderzoek worden gedaan welke gevolgen dat heeft.”
En daar zijn inderdaad best pragmatische redenen voor te bedenken. Ten eerste zou het kunnen betekenen dat Rusland voor transacties overstapt naar de Chinese variant van SWIFT, het zogeheten Cips. Bovendien zag Poetin de bui al hangen waarschijnlijk, want het hoofd van de grootste Russische bank VTB (die nu op tal van zwarte lijsten staat overigens) zei recent al dat het ‘andere kanalen’ had gevonden voor betalingen, via telefoons, e-mail en berichtenservices.
Maar wat de belangrijkste reden voor Europa misschien nog wel is, is dat het verbanning van SWIFT het moeilijker zou maken voor EU-lidstaten om te betalen voor het gas dat we hier nog steeds van Rusland kopen. Er zijn namelijk eerder landen verbannen van SWIFT, zoals Iran en Noord-Korea, waar wel uit bleek dat hun economieën afgesloten raakten van de wereld. Overigens blijft de aankoop van gas wel mogelijk, maar de Russen hebben al gedreigd de kraan dicht te draaien als het uit SWIFT wordt gezet.
Toch pleiten critici voor de sanctie. Zo zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba: ,,Ik ga hier niet diplomatiek over zijn. Iedereen die twijfelt of Rusland zou moeten worden geweerd van SWIFT moet begrijpen dat het bloed van onschuldige Oekraïense mannen, vrouwen en kinderen aan hun handen kleeft.”
Behalve de aarzeling over SWIFT, zijn er wel andere sancties tegen Rusland afgekondigd. Al op woensdag zijn maatregelen getroffen tegen 555 Russen en 52 Russische bedrijven.
Zo zijn van 351 Russische parlementsleden die instemden met het erkennen van de republieken Loehansk en Donetsk de banktegoeden in EU-landen bevroren, ofwel: ze kunnen niet meer bij hun geld. Hen mag geen geld meer worden geleend en ze mogen niet naar of door de EU reizen.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
Ook zijn 27 Russische bedrijven en oligarchen geraakt, die volgens de EU een ‘rol hebben gespeeld’ bij de invasie van Oekraïne, bijvoorbeeld door geld te geven om die te bekostigen. Zo mag onder andere de minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, niet meer naar de EU reizen.
Hetzelfde lot raakt de chef-staf van president Poetin, de vicepremier, de commandant van de luchtmacht en van de Zwarte Zeevloot, en de baas van een bank die belangrijk is voor de Russische defensiebranche. Ook de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de hoofdredacteur van tv-zender RT en een presentator van de staatstelevisie worden gestraft.
Een beruchte Sint-Petersburgse ‘trollenfabriek’ staat ook op de sanctielijst. Dit Internet Research Agency produceert aan de lopende band desinformatie in het straatje van het Kremlin voor sociale media. IRA-financier Jevgeni Prigozjin, een vertrouweling van Poetin en oprichter van huurlingenbureau Wagner, is al eerder gestraft.
Daarnaast geldt een importverbod naar de regio’s Loehansk en Donetsk, een verbod te handelen met bedrijven in dat gebied, of er goederen uit te exporteren.
Rusland zelf mag ook niet meer in de EU geld lenen en tegen een aantal banken zijn ook sancties opgelegd. De banken VEB, de Rossija-bank en Promsvjaz-bank vallen hieronder.
Ook de VS stelt sancties tegen Rusland in, zei president Joe Biden vanavond, voor een ‘lange termijn impact’. Hij zei Rusland te ‘beperken’ zaken te doen, de vijf grootste banken te gaan ‘afsnijden’ van de Amerikaanse markt, waaronder VTB. Ook worden prominente Russen persona non grata verklaard.
Op tafel
Maar wat verder? Om het aantal sancties uit te breiden lagen er gisteravond nog verschillende op tafel tijdens het topberaad door EU-leiders. Vandaag moet duidelijk worden welke van de mogelijkheden worden benut.
- Zo wordt overwogen om Rusland buiten te sluiten van de westerse financiële markten. Dat zou betekenen dat Rusland in de EU geen geld meer kan lenen. De VS en het Verenigd Koninkrijk zouden dezelfde stap overwegen.
- Ook wordt nagedacht om niet langer computers, chips en elektronica te exporteren naar Rusland als daar onderdelen in zitten die gemaakt zijn met technologie uit de VS, Engeland of de EU.
- Ten slotte zouden er nog meer maatregelen kunnen worden getroffen tegen de rijke oligarchen rond Poetin. Zo werden al sancties, ook door het Verenigd Koninkrijk, opgelegd aan de miljonairs Gennady Timchenko en Boris en Igor Rotenberg.
Poetin en zijn buitenlandminister Lavrov worden vermoedelijk nog niet persoonlijk geraakt door sancties. De EU vreest anders de resterende diplomatieke kanalen helemaal te blokkeren.
De vraag is wel hoe efficiënt sancties überhaupt zijn. Na de inval van de Krim in 2014 werden ook maatregelen tegen Rusland getroffen, maar dat weerhield Poetin niet van annexatie van het gebied. Bovendien hebben veel rijke Russen, de entourage van Poetin, hun geld al overgedaan naar banken in bijvoorbeeld de Verenigde Arabische Emiraten. Toch hebben velen ook bezit, bijvoorbeeld woningen, in Engeland. Die zijn ze dus vaak in één klap kwijt.
Ook Johnson grijpt in
In een toespraak zei de Britse premier Boris Johnson donderdagmiddag dat het Verenigd Koninkrijk Russische banken ‘totaal’ gaat weren van het Engelse financiële systeem. Alle tegoeden van de Russische VTB-bank worden bevroren. Russische bedrijven mogen geen geld meer lenen in het VK, Russen mogen nog maar een zekere hoeveelheid vermogen stallen in het VK en het Russische Aeroflot mag er niet meer landen. De verkoop aan Russen van hightech materiaal of technologie die militair ingezet kunnen worden, wordt verboden. Het VK treft eigen maatregelen, nu het geen deel van de EU meer is.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM'gokbaas' van het land
Jackpot voor de Staat: 123 miljoen euro winst op gokken, maar verslaving groot probleem
-
PREMIUMVideo
Feestelijke toon in staatsmedia, maar veel Russen zijn vooral tégen de oorlog
Niet alleen Oekraïners maar ook heel veel Russen zijn ontzettend geschrokken van de Russische raketaanvallen op Oekraïense doelen. Lang niet iedereen deelt de feeststemming van sommige Russische staatsmedia. -
CU-leider Bikker: ‘Opzeggen vluchtelingenverdrag is enkel stoer plan’
Partijen die het VN-vluchtelingenverdrag willen opzeggen of vinden dat asielzoekers hun aanvraag in Rwanda moeten afwachten, ontkennen volgens ChristenUnie-leider Mirjam Bikker de realiteit. ,,Ik kan ook wel achter een gordijn gaan staan en net doen alsof er geen vluchtelingen zijn, maar die vluchtelingen zijn er helaas.” -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Met video
Minister Adema: ‘Zelf ook vraagtekens bij opdoeken hertenkampen’
Minister Piet Adema heeft ‘er zelf ook vraagtekens bij’ of het houden van herten wel verboden moet worden. De grazers staan niet op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst van het ministerie van Landbouw, waardoor de toekomst van hertenkampen in ons land op losse schroeven staat.
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
Meerderheid gloort voor Pensioenwet: jaar uitstel voor overgang naar nieuw pensioenstelsel
Minister Carola Schouten (Pensioenen) is bereid pensioenfondsen tot 2028 de tijd te geven om over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Met deze toezegging komt de CU-bewindsvrouw tegemoet aan bezwaren van de Eerste Kamer, die bang is dat de overgang te snel gaat. Daarmee lijkt de Pensioenwet volgende week bij de stemming op een ruime meerderheid te kunnen rekenen. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.