‘Weggewerkt’ memo Toeslagenaffaire: e-mails nu op straat
Een ‘explosief’ memo over de Toeslagenaffaire is niet ‘weggemoffeld’, maar werd niet breed gedeeld zodat in kaart kon worden gebracht wat er met dat signaal was gebeurd. Dat zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.
Het draait allemaal om het zogeheten ‘memo-Palmen’. In dat interne stuk, afkomstig uit 2017, stelt juriste Sandra Palmen dat de Belastingdienst ‘laakbaar’ heeft gehandeld in de fraudejacht op toeslagenouders en hen dient te compenseren. Daar werd niets, of weinig, mee gedaan. Het memo raakte zoek en kwam pas in 2019 intern boven water en pas een jaar later in de openbaarheid.
RTL Nieuws en Trouw maakten vorige week melding dat het ministerie van Financiën ‘een signaal’ had gekregen dat het memo bewust is weggewerkt. Het ministerie gaf daarop vandaag e-mails vrij waarin te lezen was dat er inderdaad door een ambtenaar werd nagevraagd bij collega’s hoe breed het memo was verspreid. Daarbij mailde een ambtenaar: ,,Niet verder verspreiden en ook niet in digidoc hangen.”
Volgens Van Huffelen was ‘het verzoek om het memo nu niet te archiveren bedoeld om een zuivere reconstructie van de opvolging van het memo mogelijk te maken’. ,,Ik heb geen enkele reden om aan de integriteit van deze medewerkers te twijfelen.
Onduidelijk
Ofwel: ambtenaren waren aan het nagaan wat nou de status was van het memo toen het in 2019 ‘boven water’ kwam bij ambtenaren. ,,Het was onduidelijk waar het vandaan kwam en hoe het precies zat. Een beleidsmedewerker vroeg een andere beleidsmedewerker het niet te archiveren, zodat de tijdlijn helder zou blijven over wat ermee gedaan was.”
Van Huffelen benadrukt ook dat er nog een onderzoek door accountant PWC loopt, dat waarschijnlijk in juli klaar is.
Kamerlid Renske Leijten (SP) neemt daar geen genoegen mee. ,,De ondervragingscommissie had het memo bijna niet, en had deze e-mails niet. Het is gewoon ‘operatie doofpot-bijna geslaagd’. Dit kan gewoon niet. Ik kan dit niet meer aanhoren. Het memo-Palmen had gemeld moeten worden, en deze mail had ook bij de stukken aan de commissie moeten zitten in 2019.”
De Tweede Kamer denkt zelfs dat de twee hoogste ambtenaren van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën wisten dat het memo-Palmen over de toeslagenaffaire is achtergehouden, maar zij ontkenden dit in hun verhoren onder ede voor de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK). Enkele Tweede Kamerleden spreken daarom van vermoedens van meineed.
Op z'n minst had de memo-Palmen en de nu opgedoken e-mail met de POK gedeeld moeten worden, vinden zij. Van Huffelen is het daarmee eens, maar vindt dat het onderzoek van PWC moet duidelijk maken waarom dat niet is gebeurd.
Lees door onder de podcast.
Aangifte van meineed twee ambtenaren
Advocaat Vasco Groeneveld heeft vandaag aangifte gedaan tegen de twee hoogste ambtenaren van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën wegens meineed bij de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK). Groeneveld treedt op namens een groep van 160 slachtoffers van de toeslagenaffaire.
Groeneveld deed bij de officier van justitie van het arrondissement in Den Haag aangifte tegen de voormalige baas van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek en Manon Leijten van het ministerie van Financiën. De twee ambtenaren zeiden in de verhoren over de toeslagenaffaire onder ede dat ze in 2019 niets wisten van een memo waarin al werd gewaarschuwd voor het laakbaar handelen van de Belastingdienst met de kinderopvangtoeslag.
Daarnaast heeft Groeneveld vandaag aangifte gedaan tegen medewerkers van de Belastingdienst, inclusief Uijlenbroek en Leijten als hun leidinggevenden, wegens het verduisteren van dit zogeheten memo-Palmen.
De advocaat deed in januari al aangifte tegen de ministers Tamara van Ark (Medische Zorg), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken). Daarnaast werden voormalig staatssecretaris van Financiën Menno Snel en oud-minister Lodewijk Asscher in die aangifte betrokken. Op 3 februari deed de advocaat ook aangifte tegen premier Mark Rutte. Ook loopt er nog een procedure bij het gerechtshof in Den Haag om het OM aan te zetten tot vervolging van de Belastingdienst voor onder meer misbruik van gezag en beroepsmatige discriminatie.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Grootverbruikers bezorgd over dreigend gastekort
Bedrijven die veel gas verbruiken zijn bezorgd over de huidige gascrisis. Belangenvereniging VEMW waarschuwt het kabinet dat het afschakelen van grootverbruikers van het gas kan leiden tot ‘maatschappelijke ontwrichting'. -
met Video
Rutte: Zolang ik de energie en druipende mondhoeken heb, ga ik door
Premier Mark Rutte denkt nog niet aan zijn vertrek. ,,Zolang ik energie heb, ga ik door.” Deze zomer is Rutte langer minister-president dan zijn voorgangers. Op 2 augustus neemt hij het record over van Ruud Lubbers, Rutte is dan 4310 dagen premier. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
EU-Ombudsman boos: Von der Leyen is Pfizer-sms’jes kwijt
Bij Rutte was het een oude Nokia met weinig sms-opslagcapaciteit, bij Commissievoorzitter Von der Leyen is de oorzaak onduidelijk, maar ook bij haar is een reeks oude tekstberichtjes onvindbaar. ,,Dat kan niet, dat is wanbeheer”, zegt een boze EU-Ombudsman Emily O’Reilly. ,,Het publiek moet toegang hebben tot werkgerelateerde tekstberichten.” -
Update
Ministerie erkent bewust achterhouden van explosief memo over toeslagenaffaire
Bij het ministerie van Financiën is bewijs opgedoken dat de Belastingdienst in 2019 bewust een explosief memo over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Het ministerie van Financiën erkent dat na vragen van RTL Nieuws en Trouw.
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Rijk gaat met drastische maatregel asielopvang forceren bij ‘weigergemeenten’
Als een gemeente blijft weigeren de bestemming aan te passen van een gebouw dat als asielzoekerscentrum kan fungeren, gaat het kabinet dat doen. Op dezelfde manier worden mogelijk ook tijdelijke opvanglocaties en de aanleg van een cruiseschip geforceerd. Het kabinet zegt liever niet te willen dat het zover komt, maar houdt vanaf nu dit instrument paraat.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer