Hugo de Jonge (CDA - Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en vicepremier samen met Bruno Bruins (VVD - Minister voor Medische Zorg onder VWS)
Volledig scherm
PREMIUM
Hugo de Jonge (CDA - Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en vicepremier samen met Bruno Bruins (VVD - Minister voor Medische Zorg onder VWS) © GUUS SCHOONEWILLE

'We moeten niet zo tobberig doen over de zorg'

De zorg schreeuwt om meer mensen die er willen werken. Vandaag presenteren de bewindslieden van het ministerie van Volksgezondheid samen hun grootschalige plan om extra personeel te werven en op te leiden.

Quote

Over een jaar of vier zouden instellin­gen gemiddeld een tekort van 10 procent aan personeel hebben. Dat mag niet gebeuren!”

Hugo de Jonge

Het liefst hadden zorgministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins hun aanvalsplan om voldoende personeel binnen te slepen voor de zorg samen gepresenteerd met hun collega op Volksgezondheid, staatssecretaris Paul Blokhuis. Hij is alleen nog niet aan het werk sinds zijn 18-jarige dochter Julia onlangs onverwacht overleed. ,,Maar hij hoort er wel bij’’, zegt De Jonge.

De problemen zijn groot. De komende jaren zijn er 190 duizend mensen nodig die een baan kiezen in de zorg. Als er niks gebeurt, zal slechts de minderheid van die vacatures vervuld worden en dreigt een tekort van 100 tot 125 duizend werknemers. Een tekort dat over vijf jaar (eind 2022) moet zijn weggewerkt. Het gaat om mensen in alle takken van de zorg: van ambulanceverpleegkundigen tot wijkverpleegkundigen. De meeste vacatures zitten bij de verpleeghuiszorg. Daar zijn de komende jaren 70 duizend mensen nodig om de beloofde kwaliteitsverbetering te kunnen behalen.

Geld is niet het probleem, bezweert De Jonge: ,,Maar wel het tekort aan mensen. We moeten ingrijpen in de zorg, anders blijven mensen straks verstoken van zorg of kunnen we niet de beste kwaliteit blijven leveren. Momenteel werken er in de sector ‘zorg en welzijn’ bijna 1,2 miljoen mensen. Over een jaar of vier zouden instellingen gemiddeld een tekort van 10 procent aan personeel hebben. Dat mag niet gebeuren!”