Volledig scherm
PREMIUM
Ank Bijleveld en Barbara Visser © Pim Ras Fotografie

'We gaan niet oplappen, we gaan vernieuwen'

Toekomst defensieDe krijgsmacht moet na decennia bezuinigingen weer een aantrekkelijke werkgever worden. Maar kom bij minister Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser niet aan met het verwijt dat er vooral wordt opgelapt. ,,We gaan niet oplappen, we gaan vernieuwen!”

Quote

Iedereen wil eigenlijk blijven! Maar ze krijgen geen zekerheid

Staatssecretaris Visser

Ze zijn vrolijk. Uitgelaten bijna. Minister Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser hebben zojuist hun eerste wapenfeit, de Defensienota, door de ministerraad geloodst. Nu, deze vrijdag, mogen ze er voor het eerst over spreken – onder embargo nog; eerst moet maandag het personeel worden ingelicht. In de werkkamer van de minister is de hiërarchie duidelijk: Bijleveld op de praatstoel, Visser, op de bank, vult aan.

De CDA-minister en de VVD-staatssecretaris trokken van kazerne naar oefening en van deskundigen naar missiegebied. Ze hoorden vooral veel frustraties. Over materieeltekort. Bijleveld: ,,Als je geen schroef meer hebt om iets in elkaar te zetten, dan doet dat wat met je.” Over onzekerheid. En over te rigide regeltjes uit Den Haag, waardoor commandanten nauwelijks speelruimte hebben. Visser: ,,We gaan ze die ruimte geven.”

Ze weten nu hoe de krijgsmacht ervoor staat. ,,Er moet wel veel gebeuren”, geeft Bijleveld toe. Maar ondanks de zorgen heeft de ‘enorme passie’ die de militairen voor hun vak hebben haar het meest getroffen. ,,Dat ze tóch iedere keer de schouders eronder zetten. In Jordanië wist de luchtmacht ondanks het waardeloze weer – er stond een vervelende wind – precies op het moment dat ik er was twee straaljagers de lucht in te krijgen. Die passie voor het werk…”