Minister van Justitie Ferd Grapperhaus
Volledig scherm
Minister van Justitie Ferd Grapperhaus © anp

Wantrouwen in Kamer over rooskleurige cijfers criminaliteit

In de Tweede Kamer leeft flinke scepsis over de dalende criminaliteitscijfers die bejubeld worden door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Dat departement stelt al jaren dat het aantal misdrijven daalt. Maar daar zetten partijen flinke vraagtekens bij. Zo bleek recent dat de registratie van criminele bendes helemaal niet op orde is. Ook bleek uit onderzoek door Investico dat agenten onder druk van leidinggevenden misdrijven soms als minder ernstig registreren.

Boekhouden

Door ‘creatief boekhouden’ worden ‘op grote schaal’ meldingen ‘gedowngraded’. Straatroof kan bijvoorbeeld worden geregistreerd als ‘zakkenrollerij’ of ‘diefstal’, of een mishandeling als ‘ruzie’ en een poging tot inbraak als ‘vernieling’. Zo komen de cijfers gunstiger over. Ook zou de aangiftebereidheid nog steeds dalen, ook doordat een groot aantal politiebureaus is gesloten door bezuinigingen.

,,We hebben gewoon geen beeld van de echte totale omvang van de criminaliteit,’’ zei SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen vanochtend in de Tweede Kamer tijdens een debat over de kwestie.

Ook PVV-Kamerlid Lilian Helder is kritisch. ,,De gehanteerde definities van bijvoorbeeld criminele bendes sluiten veel groepen uit. Cijfers worden bewust anders opgeschreven, het doen van aangifte wordt ontmoedigd.”

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegt ‘de signalen serieus’ te nemen dat agenten zich onder druk gezet voelen om misdaadcijfers te drukken. ,,De korpschef heeft dit opgenomen en we gaan daar dus nader naar kijken.’’