Volledig scherm
De Algemene Onderwijsbond is niet enthousiast. “Je zet ook geen onbevoegde piloot in het vliegtuig.’’ © ANP

VVD wil onbevoegde techniekdocent voor de klas

De VVD wil onbevoegde techniekdocenten voor de klas zetten om zo een einde te maken aan de tekorten op middelbare scholen en in het mbo. VVD-Kamerlid Dennis Wiersma komt met dat plan aan de vooravond van een Kamerdebat over leraren, meldt Trouw.

,,Die bevoegdheid is echt een knelpunt”, zegt Wiersma. ,,Wij stellen een noodmaatregel voor om de bevoegdheid even in de ijskast te zetten en mensen gedurende drie of vier jaar de mogelijkheid te geven voor de klas te staan.” Hij verwacht dat op deze manier meer mensen uit het bedrijfsleven voor het onderwijs zullen kiezen.

De MBO Raad reageert in principe positief op het plan. ,,Zeker als je het bekijkt vanuit de wil om zij-instroom in het gehele onderwijs makkelijker te maken’’, zegt een woordvoerder. Ze benadrukt dat er al veel gebeurt binnen het mbo op dit gebied. ,,Je kunt bijvoorbeeld gedurende een jaar al gastdocent zijn voor gemiddeld vier uur per week, onder toezicht van een bevoegd docent. ROC’s werken bovendien al langer met zij-instromers uit het bedrijfsleven. Tijdens het lesgeven halen zij hun bevoegdheid. Dat moet in principe binnen twee jaar, maar kan onder bepaalde omstandigheden ook binnen vier jaar. De groep waar de VVD nu op doelt, kunnen dus al binnen het mbo aan de slag.’’

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.