VVD wil bijdrage van overheid: 'Geld nodig voor bedrijfsscholen'
Bedrijven moeten veel meer ruimte krijgen om zelf scholen op te richten. De bedrijven kunnen dan veel vaker hun eigen werknemers opleiden en bestaande medewerkers bijscholen.
Dat plan lanceert de VVD, de grootste regeringspartij. Omdat voor niets de zon opgaat, dienen bedrijven wel geld te krijgen van het ministerie van Onderwijs voor dit soort initiatieven. ,,Net zoals je een vreemde taal het beste leert in het land waar die wordt gesproken, leer je een vak ook het beste in de praktijk", zegt VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. ,,Maar gek genoeg organiseren we dat nog niet zo."
Bedrijfsscholen worden nu al wel opgericht, maar vaak gebeurt dat alleen door grote bedrijven. Supermarkt Jumbo heeft een 'Jumbo Academy' en Tata Steel heeft al klaslokalen binnen het bedrijf. Ook het midden- en kleinbedrijf (mkb) zou vaker scholen moeten openen. Bedrijven die te klein zijn om dat zelfstandig te doen, kunnen samenwerken met vergelijkbare bedrijven. ,,Denk aan een automerk dat monteurs gaat opleiden voor alle garages van dat merk in Nederland of een branche die met meerdere bedrijven een school organiseert."
Bevolkingskrimp
Het onderwijs kunnen ze óf zelf regelen - de inspectie zou toezicht moeten gaan houden op de bedrijfsscholen - óf inkopen bij een mbo- of hbo-instelling in de buurt. Die Regionale Opleidingscentra (roc's) zijn volgens Wiersma essentieel. ,,Zij hebben te maken met dalende leerlingen-aantallen door de bevolkingskrimp. Omdat zij per leerling worden betaald, krijgen ze ook minder geld."
Wiersma vreest dat daardoor scholen hun deuren zullen sluiten of samen zullen gaan tot grotere scholen. ,,In plaats van schaalvergroting en minder scholen, kunnen bedrijfsscholen zorgen voor schaalverkleining en meer scholen."
Nu zijn mkb's vaak al wel actief als leerwerkbedrijf. Studenten leren het vak vier dagen per week in de praktijk en gaan één dag in de week naar het middelbaar beroepsonderwijs. ,,Het bedrijf betaalt het salaris, maar de bekostiging van het ministerie gaat naar de school. Daar gaat weinig stimulans van uit en soms stoppen mkb'ers er ook snel weer mee. Dat is zonde", vindt Wiersma. ,,Zij hebben niet altijd de middelen, maar wel het werk én de kennis en kunde."
Lagere drempel
Als bedrijven wel bekostiging krijgen, wordt de drempel voor een bedrijf om zich aan te melden als leerwerkbedrijf verlaagd. Dan kunnen meer vakmensen in de praktijk worden opgeleid. Wiersma wil niet dat de studenten een baangarantie krijgen. ,,Dat wil ik niet opleggen, maar als je eenmaal in een bedrijf wordt opgeleid, heb je dan wel de grootste kans op werk. Je kunt je immers meteen in de praktijk bewijzen."
Als er meer bedrijfsscholen komen, kunnen bedrijven op die manier ook hun bestaande werknemers bijscholen. Dat past volgens Wiersma in de kabinetsplannen uit het regeerakkoord. Daarin werd afgesproken dat er 'een doorbraak' moet komen op het al bestaande 'leven lang leren', waarbij werknemers gedurende hun hele loopbaan aan bijscholing moeten doen. Dat is tot nu toe volgens de VVD te weinig van de grond gekomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Caroline van der Plas pakt werkzaamheden weer op na ‘ernstige’ bedreigingen
Caroline van der Plas (55) pakt haar werkzaamheden weer op na een reeks ‘ernstige’ bedreigingen aan haar adres. Dat laat de voorvrouw van de BoerBurgerBeweging (BBB) weten via Twitter. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
asielcrisis
Twee cruiseboten komen vanuit Estland deze kant op, maar waar moeten ze aanmeren?
Het kabinet ziet af van het plan om cruiseschepen met asielzoekers voor de Nederlandse kust te laten dobberen. De bevoorrading en een pendeldienst tussen schip en kade zouden het plan te ingewikkeld maken. Waar de schepen wel moeten aanmeren is nog hoogst onduidelijk: de meeste gemeenten met een geschikte haven willen niet. ‘We hebben onze handen al vol aan Oekraïners.’ -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUMUpdate
Coalitie hekelt bemoeienis van Financiën met stikstofaanpak: 'Hoe verzin je het?’
VVD en CDA vinden dat het ministerie van Financiën zich buiten de discussie over de stikstofaanpak had moeten houden, omdat er al een afspraak lag in het regeerakkoord. Het goedkopere plan dat Financiën aandroeg heeft voor onnodige verwarring gezorgd, menen zij.
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUMVissen met Jan
Fleur Agema (PVV): 'Als vrouw heb ik bij de islam een minderwaardige positie, daar zal ik me altijd tegen verzetten’
PVV-vicefractievoorzitter Fleur Agema ziet dat de PVV steeds meer geaccepteerd wordt sinds Forum voor Democratie alleen staat. Zorgpunt: ,,Onze fractie wordt steeds ouder. Er moeten jongeren bij.’’ -
Van der Plas voelt zich niet veilig en werkt voorlopig thuis: ‘Tegen mafkezen kan je je lastig weren’
Na doodsbedreigingen via mail en social media werkt BBB-leider Caroline van der Plas voorlopig vanuit huis. Werkbezoeken staakt ze de komende week. ‘Als ik weg ben, zit mijn zoon alleen thuis’.