Volledig scherm
Klaas Dijkhoff bij het Oude Stadhuis in Den Haag © ANP / Jerry Lampen

VVD-minister Dijkhoff kandideert zich voor fractievoorzitterschap

Defensie-minister Klaas Dijkhoff (36) kandideert zich definitief voor het fractievoorzitterschap van de VVD. Hij is een groot kanshebber. Tegenkandidaten kunnen zich tot zondag 22 oktober melden bij het fractiebestuur.

Dijkhoff heeft er echt zin in, zeggen ingewijden. Zijn carrière verloopt tot nu voorspoedig. Als Tweede Kamerlid was hij meermalen campagneleider. Hij volgde staatssecretaris van VenJ Fred Teeven tussentijds op. Omdat Jeanine Hennis moest aftreden als minister, mag Dijkhoff tot 25 oktober enkele weken minister van Defensie zijn.

Het is niet waarschijnlijk dat er een tegenkandidaat komt, hoewel de procedure is opengesteld. Dijkhoff heeft de voorkeur van de partijtop. Het wordt onwaarschijnlijk geacht dat Hennis, die nummer 2 van de VVD-lijst is, zich zou opwerpen als tegenkandidaat. Dijkhoff is een politiek dier, Hennis is dat veel minder. Zij hoopt op een ministerspost.

  1. Zijn onze politici net zo gelukkig als de gewone Nederlander?
    Video

    Zijn onze politici net zo gelukkig als de gewone Nederlander?

    De kwaliteit van leven van Nederlanders is de afgelopen 25 jaar beter geworden. Rond de 85 procent vindt dat het eigen gezin in welvaart leeft en bijna de helft van de Nederlanders denkt dat anderen in het algemeen wel te vertrouwen zijn. Het gaat dus best goed met onze landgenoten, toch? Daar denken lang niet alle politici hetzelfde over, merkt politiek verslaggever Edwin van der Aa in de dertiende aflevering van @Binnenhof.