Volledig scherm
Henry Keizer te midden van de affaire rond zijn uitvaartbedrijf. © ANP

Voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer (58) plotseling overleden

In zijn woonplaats Den Haag is oud-voorzitter Henry Keizer van de VVD overleden. Hij stierf na een kort ziekbed, laat een woordvoerder namens zijn vrouw weten. Zijn overlijden was geheel onverwacht.

Keizer (58) was voorzitter van de Raad van Bestuur van uitvaartbedrijf de Facultatieve Groep. Door de overname daarvan raakte hij in opspraak. Journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money had zich in zijn financiële handel en wandel vastgebeten en gemeld dat Keizer in 2012 voor veel te weinig geld het uitvaartbedrijf had overgenomen. Daarbij zou hij een dubbele pet opgehad hebben, maar Keizer sprak van ‘onware beschuldigingen en insinuaties’. Keizer legde in 2017 het voorzitterschap van de VVD neer ‘om de partij niet verder in diskrediet te brengen’. Er liep een strafrechtelijk onderzoek tegen hem op verdenking van oplichting en valsheid in geschrifte.

De VVD laat weten ‘met grote verslagenheid kennis te hebben genomen van het plotselinge overlijden van onze oud-voorzitter Henry Keizer’. VVD-voorzitter Christianne van der Wal: ,,Henry heeft als voorzitter van de VVD veel voor de partij betekend. Hij heeft de partij moderner gemaakt en een grote stap verder gebracht.” 

Premier Mark Rutte zegt een goede vriend te hebben verloren. ,,Wij zullen hem herinneren als een energieke man die altijd voor iedereen een vriendelijk woord had. Waar je ontzettend mee kon lachen en die altijd klaar stond voor advies of hulp.”

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.