Voormalig vicepresident Joe Biden doet gooi naar Witte Huis

VideoJoe Biden (76) heeft zich voor de derde keer kandidaat gesteld voor het Amerikaanse presidentschap. Biden was vicepresident tijdens de twee ambtstermijnen van president Barack Obama. Recent kwam hij in opspraak wegens vermeende ongewenste intimiteiten.

Quote

De kernwaar­den van ons land, onze verhouding met de wereld, onze democratie, alles wat Amerika Amerika maakt, loopt gevaar

Joe Biden

De geruchtenmolen rond Bidens kandidatuur draaide al enkele maanden op volle toeren. In een video bevestigt Biden nu officieel dat hij in 2020 een gooi doet naar het Witte Huis. 

,,De kernwaarden van ons land, onze verhouding met de wereld, onze democratie, alles wat Amerika Amerika maakt, loopt gevaar. Daarom kondig ik vandaag mijn kandidatuur aan voor president van de Verenigde Staten’’, aldus Biden. ,,Als we Donald Trump acht jaar in het Witte Huis geven, zal hij het karakter van ons land blijvend veranderen. Wie we zijn. Ik kan niet vanaf de zijlijn toekijken hoe dat gebeurt.’’

Vroege peilingen tonen aan dat Biden een grote kans maakt om de Democratische kandidaat te worden, maar dan zal hij wel moeten afrekenen met senator Bernie Sanders. Als Biden het presidentschap zou winnen, zou hij de oudste gekozen president ooit zijn. Hij deed ook al mee aan de presidentsverkiezingen in 1988 en 2008, maar zag die pogingen stranden. 

Handtastelijk

Biden kwam onlangs in opspraak vanwege ongewenste intimiteiten. Zo betichtte de 36-jarige politica Lucy Flores hem van het geven van een misplaatste kus. Daarop kwamen ook andere verhalen los. Biden ging in een video door het stof en beloofde meer afstand te houden in zijn contact met mensen. 

Het gedrag van Biden zorgde al eerder voor incidenten, zo ook tijdens de eedaflegging in 2015 van de toenmalige nieuwe minister van Defensie, Ashton Carter. Terwijl Carter een toespraak hield, legde Biden zijn handen op de schouders van de echtgenote van de nieuwe minister en hield hij zijn hoofd vlakbij haar wang. 

Joe Biden
Volledig scherm
Joe Biden © AFP