Verbod op asbestdaken van de baan
UpdateHet kabinetsvoorstel om asbestdaken per 2028 te verbieden is van de baan. Staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) wijzigde het oorspronkelijke voorstel op het laatste moment nog omdat het al dreigde te sneuvelen in de Eerste Kamer. Dat is nu ook gebeurd.
Delen per e-mail
Uiteindelijk stemden VVD (12 zetels), SGP (2 zetels), PvdA (8 zetels), CDA (12 zetels) en PVV (9 zetels) tegen het plan. Daarmee is een ruime meerderheid in de Senaat (43 van de 75 zetels) tegen.
Dat is opmerkelijk omdat het voorstel vorig jaar oktober in de Tweede Kamer nog op een haar na met algemene stemmen werd aangenomen. Alleen de SGP stemde tegen.
Van Veldhoven probeerde vandaag nog haar voorstel te verzachten, door een ban op de lange baan te schuiven. Ze schreef over haar aanpassing richting de Senaat: ,,Uit het debat heb ik opgemaakt dat de leden van de Eerste Kamer in meerderheid het einddoel, een asbestveilige leefomgeving, onderschrijven. Maar ook de zorg over de proportionaliteit van een verbod in 2024 in relatie tot de haalbaarheid en betaalbaarheid van de sanering in voorgesteld tempo leeft breed in de Kamer.”
Dus besloot de bewindsvrouw op Infrastructuur en Waterstaat het wetsvoorstel niet langer 31 december 2024, maar 1 januari 2028 in te laten gaan. Het mocht niet baten. Veel Senatoren vrezen namelijk nog steeds dat het onbetaalbaar en onuitvoerbaar wordt voor mensen om zo snel hun dak te laten vervangen.
Stientje van Veldhoven reageert: ,,Helaas heeft de Senaat het verbod, waar tien jaar lang over gesproken is naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad, uiteindelijk niet gesteund. Daarmee is er nu geen duidelijk handelingsperspectief voor het opruimen van deze laatste grote bron aan asbest in ons leefmilieu. Dat betreur ik.”
Momenteel resteert er in Nederland nog zo’n 80 miljoen vierkante meter dak met ziekteverwekkend asbest. In 2016 is bijna 10 miljoen vierkante meter gesaneerd, vorig jaar 10,8 miljoen en dit jaar zal het uitkomen op zo’n 12 miljoen. Het ministerie en betrokkenen zien mogelijkheden voor verdere versnelling. Daken zijn de grootste resterende bron waardoor asbestvezels nog in het milieu komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Val kabinet geeft Pieter Omtzigt geen voldoening: ‘De staat functioneert niet meer’
Pieter Omtzigt is een hoofdrolspeler in het blootleggen van de toeslagenaffaire. Maar voldoening geeft het opstappen van kabinet-Rutte III het CDA-Kamerlid niet. „Ik wil dat er ook echt een keer iets verandert in de manier van politiek bedrijven.” -
PREMIUM
In 2025 alle daken asbestvrij: is dat haalbaar?
In 2025 moet Nederland asbestdakvrij zijn. Binnenkort neemt de Eerste Kamer het finale besluit. Toch is er twijfel over de noodzaak en de risico’s van het verwijderen van asbest. Het vertraagt het tempo waarmee het asbest van het dak gaat. ,,Mensen kijken de kat uit de boom.’’ -
OMT adviseert tegen openen basisscholen op 25 januari
De basisscholen en de kinderopvangcentra kunnen het best voorlopig dicht blijven. Een opening op 25 januari, zoals het kabinet overweegt, is niet verstandig. Dat staat in een advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, bevestigen ingewijden na berichtgeving door de NOS. -
PREMIUM
hoax ‘Verbod op asbestdaken is krankzinnig’
Als de Eerste Kamer volgende week haar zegen geeft, zijn asbestdaken vanaf 1 januari 2025 verboden. En dat is onzinnig, stelt asbestdeskundige Jan van Willigenburg. ,,Het is de grootste hoax die je maar kunt bedenken.” -
Vreemd maar waar: vertrek van Hiddema zou Rutte wel eens heel erg kunnen helpen
Als de voltallige oppositie het kabinet volgende week wil wegsturen vanwege de toeslagenaffaire kunnen Rutte en zijn ministers in theorie ‘gered’ worden door het vertrek van Theo Hiddema. Zo zou Forum voor Democratie onbedoeld het kabinet in het zadel houden.
-
'Probeer zo snel mogelijk zo laag mogelijk te komen, verleng de lockdown én neem extra maatregelen’
Nieuwe lockdownmaatregelen als een avondklok en bezoekrestricties moeten de Britse mutant onder de duim helpen houden. Uit studies die RIVM-directeur Jaap van Dissel vanmiddag aan de Tweede Kamer laat zien, blijkt dat striktere blijf thuis-regels de reproductiewaarde met gemiddeld zo’n tien tot vijftien procent kunnen drukken. De ‘new kid in town’ bedreigt het positieve beeld. -
Video Avondklok steeds dichterbij, ook in Tweede Kamer groeit de steun
Er lijkt alsnog een avondklok te worden ingesteld. In de Tweede Kamer tekent zich langzamerhand een meerderheid af die dit steunt. Volgens ingewijden bereidt het kabinet de maatregel al voor, morgen worden in ieder geval extra maatregelen afgekondigd, liet minister Hugo de Jonge vanmiddag weten. -
Doortrekken Noord-Zuidlijn, meer waterstof en verduurzaming voedsel in de race voor miljarden
De projectvoorstellen vanuit het Nationaal Groeifonds, met een gezamenlijke waarde van 25,5 miljard euro, zijn vandaag gepresenteerd. Het gaat om plannen op het gebied van vernieuwing, onderzoek, kennisontwikkeling en verkeersprojecten.