Vandaag is het erop of eronder voor zomer/wintertijd
Voorstanders van snelle afschaffing van een aparte zomer- en wintertijd hebben vanmorgen zeker de wekker gezet: ze mogen om 12.00 uur niet het moment missen waarop het Europese Parlement, voor het eerst in de geschiedenis, plenair over stopzetting van het halfjaarlijkse gemanipuleer met klokken, wekkers en horloges stemt.
De werkgroep van meer dan 80 parlementsleden die sinds vorig jaar de afschaffing van de zomer/wintertijd op de politieke agenda probeert te krijgen, houdt zijn hart vast: het is geen gelopen race. De werkgroep zelf wil de Europese Commissie zonder omwegen oproepen met voorstellen te komen, maar er ligt nog een tweede voorstel: voor onderzoek naar de voor- en nadelen.
Dat tweede idee mag dan van een Belgische fractiegenoot komen, bij Annie Schreijer-Pierik (CDA) is de christelijke naastenliefde ver zoek als ze dit becommentarieert: ,,Waar zijn we nu mee bezig? Door Nobelprijswinnaars is dat onderzoek al lang gedaan!”
De uitkomsten volgens Schreijer-Pierik? De energiewinst die men vroeger dacht te boeken is onbestaande, de nadelen staan als een huis: meer hartaanvallen, meer verkeersongelukken, gezondheidsschade bij vooral jongeren en ouderen, koeien die minder melk geven en andere dieren die van slag zijn. En, zo bedacht Schreijer er vorig jaar nog bij: Vlak niet uit wat al dat vooruit- en weer terugzetten van de wijzers met klokmechanismen doet. Om nog maar te zwijgen van haar Groene Finse collega Heidi Hautala, die ooit precies bij het verspringen van de klok een kind op de wereld zette.
Poll
Moet de zomer/wintertijd afgeschaft worden
-
Ja (67%)
-
Nee (24%)
-
Het maakt mij niet uit (9%)
Instinct
Wat er vandaag uitkomt, durft de Tsjechische werkgroepvoorzitter Pavel Svoboda niet te voorspellen. Zuid-Europese Parlementsleden hebben altijd wel daglicht en kunnen zich nauwelijks voorstellen dat hun noordelijke collega’s een deel van het jaar in het donker zitten. Hun stemgedrag is ongewis.
En denk ook niet dat het Parlement één bonk intellect is: ,,Sommige collega’s denken nog dat wij de tijdzones willen afschaffen, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo! Daar kunnen landen zelf over beslissen”, aldus met veel misprijzen de Finse Miapetra Kumpula. In haar land en Polen is de kogel eigenlijk al door de kerk, maar Warschau en Helsinki wachten nog even op Brussel.
De werkgroep zelf kan enig politiek instinct niet worden ontzegd: om maximale slaagkansen te houden laat ze aan Brussel over of het straks definitief de zomer- dan wel wintertijd moet worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VERKIEZINGEN
TERUGLEZEN| Unicum: BBB als eerste partij ooit grootste in alle provincies geworden
BBB heeft de landelijke zegetocht compleet gemaakt met winst in provincie Utrecht. Daarmee is de partij de grootste in alle provincies. Dat een partij in álle provincies de grootste is, kwam niet eerder voor. De partij stormt met 16 zetels de Eerste Kamer binnen. GroenLinks en de PvdA, die in de senaat één fractie gaan vormen, komen op 15 zetels. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMAnalyse
Na dreun van kiezer moet kabinet op zoek naar oppositiesteun: BBB-route kan, ‘over links’ ook
Met de enorme winst van BBB, een stevig links blok en een harde dreun voor de coalitie moet premier Rutte alle zeilen bijzetten om zijn kabinet overeind te houden. Als dat niet al door interne ruzie uit elkaar valt. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUM
Stikstof oké, maar waar heb je als BBB-stemmer nog meer voor gekozen?
Dat de BoerBurgerBeweging weinig op heeft met de stikstofplannen van het kabinet, dat weten we. Maar hoe denkt de partij over andere zaken? Kortom: waar heb je als BBB-stemmer nou eigenlijk precies voor gekozen? -
-
-
Nederland geeft Oekraïne mijnenjagers, droneradars en brugslagvaartuig
Minister Kajsa Ollongren (Defensie) heeft Oekraïne twee mijnenjagers, een systeem om drones te detecteren en een systeem om snel bruggen te kunnen aanleggen beloofd. Dat deed ze tijdens een bezoek aan twee gebombardeerde havensteden in dat land, meldt het ministerie van Defensie. -
update
D-day CDA: fractie wil andere stikstofkoers, ‘maar ik ga niet hier een kabinetscrisis afkondigen’
Na het recordverlies bij de verkiezingen houdt het CDA dinsdag opnieuw crisisberaad. Volgens de partijtop kan Wopke Hoekstra aanblijven als leider, wel pleiten provinciale afdelingen voor een radicaal andere stikstofkoers. CDA-fractieleider Pieter Heerma wil actie van het kabinet: ‘Er is een nieuwe realiteit sinds vorige week'.