Van Dissel ziet ‘nieuwe fase’ door vaccinatie-effect: vanaf begin mei duidelijke daling ziekenhuizen
RIVM-BRIEFING/videoZiekenhuizen moeten zich nog opmaken voor de coronapiek van de derde golf, maar vanaf mei zal de druk echt afnemen, verwacht het RIVM. ,,We zitten in een nieuwe fase, met positieve gevolgen van vaccinaties.”
Het is alsof een deel van de stad nog in brand staat en het vuur zo kan overslaan, maar de burgemeester alvast zegt: brand meester, het is veilig, je kunt weer naar huis.
Het kabinet durft volgende week de eerste versoepelingstap te zetten terwijl op hetzelfde moment de ziekenhuizen naar verwachting dan het grootste aantal coronapatiënten van deze golf (3.000) moeten behandelen. Nu al worden veel ingrepen uitgesteld omdat bedden en personeel voor covidpatiënten worden gereserveerd.
En toch waagt het kabinet de gok. Omdat de roep om ruimte hard klinkt, maar ook omdat die lockdown-light volgens de modellen van het RIVM slechts ‘een beperkt effect’ heeft op de bezetting in ziekenhuizen.
De epidemie zit namelijk in een ‘nieuwe fase’, zo vertelde RIVM-directeur Jaap van Dissel vandaag in een vragenronde met Tweede Kamerleden. Voor het eerst is er serieus profijt van vaccinaties (nu bijna 4,8 miljoen prikken gezet) en een verwacht positief seizoens-effect dat de spreiding nog eens met zo’n 15 procent kan remmen: ,,We zien steeds meer het effect van vaccinaties, in verpleeghuizen maar ook andere groepen. We lijken ook duidelijk een plateau bereikt te hebben bij de ziekenhuisopnames”, zei de voorzitter van het OMT, die wel waarschuwt dat zijn grafieken een flinke onzekerheidsmarge kennen.
(Artikel gaat verder na de foto)
Het OMT redeneert dan - ‘better safe than sorry’- en pleit ervoor te wachten tot de daling daadwerkelijk zichtbaar is. Van Dissel: ,,Wij zeggen: wacht even op de daling, dan word je niet verrast. De zorg is nog flink belast, reguliere operaties worden ook nog afgeschaald met 25 tot 30 procent. We zijn er nog niet.”
Maar het kabinet kiest dus anders. Van Dissel wil daar niet over oordelen (‘dat is aan de politiek’) maar is zelf ook enigszins optimistisch over de maand mei. Dan zal de druk op de ziekenhuizen echt moeten afnemen, zo is de prognose. ,,Het aantal nieuwe opnames in ziekenhuizen zal naar verwachting heel snel gaan dalen, vanaf 1 mei zal die afname ook heel duidelijk zijn. De totale bedbezetting daalt later.”
De komende een à twee weken zal de totale ziekenhuisbezetting eerst nog wat toenemen - naar circa 3000 in totaal, waarvan 900 coronapatiënten op de IC (nu 822) - daarna zal de afname moeten volgen.
Ondertussen heeft de Britse mutant de boel helemaal overgenomen in Nederland: vrijwel alle infecties zijn nu met de besmettelijker VK-coronavariant. Dat was ook voorspeld. ,,De Zuid-Afrikaanse variant is niet echt doorgebroken”, meldt Van Dissel.
‘Kudde-immuniteit’
Door het snelle vaccineren - deze week naar verwachting bijna 800.000 prikken - komt ook de beruchte ‘groepsimmuniteit’ in beeld. Als 70 tot 80 procent van de mensen immuun is (door vaccinatie en/of na infectie) krijgt corona geen kans meer om snel over te springen.
Vorig voorjaar veroorzaakte die term veel ophef omdat het kabinet volgens critici op advies van het OMT niet probeerde corona te elimineren maar het juist gecontroleerd wilde laten rondgaan, met onnodig veel zieken en doden tot gevolg. Uit nu verstrekte wob-stukken lijkt die strategie inderdaad als serieuze optie op tafel gelegen te hebben, al ontkennen betrokkenen dat het ‘een doel op zich’ was.
De immuniteit zou slechts een ‘neveneffect’ zijn, werd steeds benadrukt. Nederland wil het coronavirus ‘maximaal controleren’ zoals het heet, maar intern werd dus ook gerept van de optie ‘gecontroleerd’ razen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
SP opent aanval op grote supermarkten met spotjes om grote winsten
-
VVD ligt weer dwars in kabinet over asielaanpak, hoorzitting spreidingswet afgeblazen
Coalitiepartijen zijn het weer oneens met elkaar over de spreidingswet, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van Nieuwsuur. De uitwerking van deze wet om asielzoekers eerlijk over het land te huisvesten, zou uiterlijk woensdag naar de Tweede Kamer worden gestuurd, maar dat is niet gelukt. De VVD is het niet eens met de manier waarop gemeenten de wet moeten uitvoeren. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
COALITIE KAN KIEZEN
BBB weigert mee te doen aan ‘sprokkelen’ Senaatszetels, GroenLinks dumpt dissidente Volt-stemmer
De gehavende regeringscoalitie heeft straks nog maar 24 zetels in de Eerste Kamer, maar dat is wel genoeg om bij de linkse én rechtse oppositie te winkelen voor steun. Verkiezingswinnaar BBB wordt met afstand de grootste in de Senaat, bij GroenLinks ging het mis: een dissident Statenlid stemde op Volt, waardoor GL een Senaatszetel misgrijpt. -
Met video1
Woedende oorlogsweduwen van tribune Tweede Kamer verwijderd: ‘Dit is een schandaal’
Een groep oorlogsweduwen heeft tijdens een vergadering in de Tweede Kamer woede laten blijken over achterstallige betalingen. Ze schreeuwden vanaf de publieke tribune in de zaal naar Kamerleden. De veelal oudere personen werden van de tribune verwijderd, Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp maakte daarna excuses dat dit te ruw verliep.
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Afrika is een slapende reus die langzaam wakker wordt: in strijd met China voor bodemschatten
De Afrikaanse reus ontwaakt: in 2050 zijn er 2,4 miljard Afrikanen op het continent, twee keer zoveel als nu. Zonder Afrikaanse bodemschatten kan Europa zijn klimaatambities wel vergeten. Hoog tijd dus voor een Afrikastrategie, dacht het kabinet. Die ligt er nu, maar zijn we nog wel op tijd? En hoe doe je zaken met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten en al wurgcontracten hebben gesloten met China?