Van Dissel ziet ‘nieuwe fase’ door vaccinatie-effect: vanaf begin mei duidelijke daling ziekenhuizen
RIVM-BRIEFING/videoZiekenhuizen moeten zich nog opmaken voor de coronapiek van de derde golf, maar vanaf mei zal de druk echt afnemen, verwacht het RIVM. ,,We zitten in een nieuwe fase, met positieve gevolgen van vaccinaties.”
Het is alsof een deel van de stad nog in brand staat en het vuur zo kan overslaan, maar de burgemeester alvast zegt: brand meester, het is veilig, je kunt weer naar huis.
Het kabinet durft volgende week de eerste versoepelingstap te zetten terwijl op hetzelfde moment de ziekenhuizen naar verwachting dan het grootste aantal coronapatiënten van deze golf (3.000) moeten behandelen. Nu al worden veel ingrepen uitgesteld omdat bedden en personeel voor covidpatiënten worden gereserveerd.
En toch waagt het kabinet de gok. Omdat de roep om ruimte hard klinkt, maar ook omdat die lockdown-light volgens de modellen van het RIVM slechts ‘een beperkt effect’ heeft op de bezetting in ziekenhuizen.
De epidemie zit namelijk in een ‘nieuwe fase’, zo vertelde RIVM-directeur Jaap van Dissel vandaag in een vragenronde met Tweede Kamerleden. Voor het eerst is er serieus profijt van vaccinaties (nu bijna 4,8 miljoen prikken gezet) en een verwacht positief seizoens-effect dat de spreiding nog eens met zo’n 15 procent kan remmen: ,,We zien steeds meer het effect van vaccinaties, in verpleeghuizen maar ook andere groepen. We lijken ook duidelijk een plateau bereikt te hebben bij de ziekenhuisopnames”, zei de voorzitter van het OMT, die wel waarschuwt dat zijn grafieken een flinke onzekerheidsmarge kennen.
(Artikel gaat verder na de foto)
Het OMT redeneert dan - ‘better safe than sorry’- en pleit ervoor te wachten tot de daling daadwerkelijk zichtbaar is. Van Dissel: ,,Wij zeggen: wacht even op de daling, dan word je niet verrast. De zorg is nog flink belast, reguliere operaties worden ook nog afgeschaald met 25 tot 30 procent. We zijn er nog niet.”
Maar het kabinet kiest dus anders. Van Dissel wil daar niet over oordelen (‘dat is aan de politiek’) maar is zelf ook enigszins optimistisch over de maand mei. Dan zal de druk op de ziekenhuizen echt moeten afnemen, zo is de prognose. ,,Het aantal nieuwe opnames in ziekenhuizen zal naar verwachting heel snel gaan dalen, vanaf 1 mei zal die afname ook heel duidelijk zijn. De totale bedbezetting daalt later.”
De komende een à twee weken zal de totale ziekenhuisbezetting eerst nog wat toenemen - naar circa 3000 in totaal, waarvan 900 coronapatiënten op de IC (nu 822) - daarna zal de afname moeten volgen.
Ondertussen heeft de Britse mutant de boel helemaal overgenomen in Nederland: vrijwel alle infecties zijn nu met de besmettelijker VK-coronavariant. Dat was ook voorspeld. ,,De Zuid-Afrikaanse variant is niet echt doorgebroken”, meldt Van Dissel.
‘Kudde-immuniteit’
Door het snelle vaccineren - deze week naar verwachting bijna 800.000 prikken - komt ook de beruchte ‘groepsimmuniteit’ in beeld. Als 70 tot 80 procent van de mensen immuun is (door vaccinatie en/of na infectie) krijgt corona geen kans meer om snel over te springen.
Vorig voorjaar veroorzaakte die term veel ophef omdat het kabinet volgens critici op advies van het OMT niet probeerde corona te elimineren maar het juist gecontroleerd wilde laten rondgaan, met onnodig veel zieken en doden tot gevolg. Uit nu verstrekte wob-stukken lijkt die strategie inderdaad als serieuze optie op tafel gelegen te hebben, al ontkennen betrokkenen dat het ‘een doel op zich’ was.
De immuniteit zou slechts een ‘neveneffect’ zijn, werd steeds benadrukt. Nederland wil het coronavirus ‘maximaal controleren’ zoals het heet, maar intern werd dus ook gerept van de optie ‘gecontroleerd’ razen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Melders ongewenst gedrag staken medewerking onderzoek naar PvdA’er Gijs van Dijk: ‘Vertrouwen het niet meer’
Ten minste drie vrouwen die voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk beschuldigen van ongewenst en grensoverschrijdend gedrag werken niet langer mee aan het externe onderzoek. Aanleiding is de verkiezing van Attje Kuiken tot fractievoorzitter. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
PREMIUM
Na honderd dagen wil het kabinet zich niet de wil laten opleggen door oppositie
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: kabinet gokt erop dat een deel van de oppositie milder zal worden. -
met video
Rutte in toespraak Oekraïens parlement: ‘Oekraïne kan rekenen op onwrikbare steun’
Premier Mark Rutte heeft vanmorgen op verzoek van Oekraïense president Zelenski via een liveverbinding het Oekraïense parlement in Kiev toegesproken. Dat deed hij in het geheim in verband met de veiligheid van zijn Oekraïense collega's. -
Waterschapsverkiezingen op de schop: einde ‘ondemocratische’ boerenzetels in zicht
De verkiezingen voor het waterschap gaan op de schop. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks te steunen. Boeren en natuurorganisaties krijgen geen vaste zetels meer.
-
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
4 jaar na de moord op Humeyra: straf voor doodslag van 15 naar 25 jaar
Waar al jaren voor wordt gepleit, lijkt nu aanstaande: de maximale straf voor doodslag gaat van 15 naar 25 jaar. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor en ook in de Eerste Kamer lijkt het kamp van de voorstanders groot genoeg te zijn.