‘UWV-fouten al jaren bekend in politiek Den Haag’
De fouten van uitkeringsinstantie UWV bij de beoordeling van arbeidsongeschikten waren al jaren bekend, ook in politiek Den Haag. Het heeft ook veel te lang geduurd voor er actie is ondernomen om gedupeerden te helpen. Dat vindt voorzitter Amma Asante van de Landelijke Cliëntenraad (LCR).
,,Jarenlang heeft de Centrale Cliëntenraad van UWV samen met de LCR aan de bel getrokken met beperkt resultaat. Nu is toegezegd dat deze cliënten worden gecompenseerd en ondersteuning krijgen. Ik ben blij om dat te horen, maar weer is mensen veel schade berokkend door een instantie die hen had moeten beschermen”, aldus Asante, die opkomt voor de belangen van mensen met een uitkering.
Woensdag kwam naar buiten dat het UWV zeker 175 mensen heeft gedupeerd omdat er fouten werden gemaakt met de beoordeling of ze arbeidsongeschikt zijn. Mogelijk zijn er nog meer gedupeerden. De zaak heeft betrekking op een groep mensen die tussen 2006 en 2010 een WIA-uitkering had voor gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Die groep raakte vervolgens om onduidelijke redenen buiten beeld, waardoor ze lang in onzekerheid verkeerden over de definitieve beoordeling van hun arbeidsgeschiktheid.
Staatssecretaris
Volgens Asante, zelf voormalig Tweede Kamerlid namens de PvdA, schreven de cliëntenraden in 2019 al een brief over de kwestie aan toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark (VVD). In het najaar van 2019 kondigden het UWV en de staatssecretaris vervolgens aan dat deze cliënten nu wél werden herbeoordeeld. Van Ark liet toen eigenlijk alles aan het UWV over en tot een echte oplossing voor gedupeerden kwam het niet, terwijl bij veel mensen plots na jaren hun WIA-uitkering werd ingetrokken.
Ook ontbrak het volgens de cliëntenraden aan goede begeleiding om een terugkeer naar de arbeidsmarkt mogelijk te maken. ,,Ze kregen te horen dat de uitkering die volgens UWV onterecht was, niet werd teruggevorderd. Daar moesten die cliënten dan maar blij mee zijn. Maar het is een fooi als je ziet wat er met deze mensen is gebeurd”, zegt Asante.
Impact
Op aandringen van de cliëntenraden opende de uitkeringsinstantie eind vorig jaar een meldpunt. Daaruit kwam naar voren dat gedupeerden hard zijn geraakt, zo heeft het UWV zelf ook toegegeven. ,,We zijn echt geschrokken van de verhalen die we te horen krijgen”, gaf UWV-bestuurder Guus van Weelden aan. “Ze zijn vaak in moeilijke situaties beland, emotioneel, sociaal en financieel. Dat heeft ons diep geraakt.”
Ook minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) reageerde al op de kwestie. Hij zei de gang van zaken te betreuren en wees erop dat het kabinet naar aanleiding van de toeslagenaffaire al maatregelen in gang heeft gezet om te voorkomen dat burgers nog eens op deze manier klem komen te zitten.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMupdate
Gascrisis dreigt komende winter land te verlammen
Industrie en glastuinbouw moeten vrezen dat ze komende winter worden afgesloten van het gas. Als Rusland inderdaad de gaskraan naar Duitsland sluit, heeft ook Nederland een acuut probleem. -
Zeker 175 gedupeerden van foute beoordelingen voor uitkering UWV
Uitkeringsinstantie UWV heeft zeker 175 mensen gedupeerd, omdat er fouten werden gemaakt met de beoordeling of ze arbeidsongeschikt zijn. De slachtoffers, die zich bij een speciaal hiervoor opgericht meldpunt kenbaar hebben gemaakt, zullen worden gecompenseerd. Mogelijk zijn er nog meer gedupeerden. -
PREMIUM
Hoekstra over berechten misdaden in Oekraïne-oorlog: ‘De commandostructuur begint in het Kremlin’
Oorlogsmisdadigers in Oekraïne mogen hun straf niet ontlopen, vindt minister Hoekstra. Vandaag is hij gastheer van een internationale conferentie die het verzamelen van bewijs en vervolging moet bevorderen. ,,Het is onze plicht straffeloosheid te voorkomen.” -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Remkes aan de slag met monsterklus boeren: ‘Ik weet wat de dilemma‘s zijn’
Johan Remkes is vandaag begonnen aan zijn klus om het kabinet en de boeren weer met elkaar in gesprek te krijgen over de stikstofmaatregelen. Probleem is echter: de boerenorganisaties weigeren met hem aan tafel te gaan. Remkes wil niet vooruitlopen op hoe hij de impasse gaat doorbreken. ,,Wij doen in stilte ons werk.”
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
2
Spoedprocedure in Kamer om alsnog vrijgeven appjes De Jonge in Sywert-deal
De Tweede Kamer gaat zich buigen over de vraag of het ministerie van Volksgezondheid (VWS) alsnog moet worden gedwongen berichtenverkeer over de Sywert-deal vrij te geven. Het gaat onder meer om appjes van ex-minister Hugo de Jonge en topambtenaren. Het ministerie weigert dat tot dusver en betaalt liever een dwangsom, die inmiddels is opgelopen tot 15.000 euro. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.